18 травня 2017 р.

Свято вишиванки в бібліотеці

 Наша бібліотека другий рік поспіль широко святкує Всесвітній день вишиванки, який відзначається щороку в третій четвер травня. В цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку.
 Минулого року ми провели парад вишиванок в бібліотеці за участю користувачів різних поколінь. Цього року організували свято вишиванки «Зберем всі кольори із вишиванок». В фойє бібліотеки розгорнули виставку-хобі «Якщо людина хоче вишивати, побачить в цьому радість і красу», на якій були представлені не тільки періодичні видання про вишивку, а й різноманітні вишиті вироби. Свої роботи на виставку надали учасниці бібліотечного гуртка «Українські вечорниці». Чого тут тільки не було:  вишиті подушки, картини, обереги, серветки, ляльки-мотанки, рушники, портрети та цитати з творів Тараса Шевченка і звичайно ж вишиванки!


 Свято зібрало чималу аудиторію: і дорослі, і малеча прийшли святково вдягнені в національне українське вбрання.
 Розпочали свято учні 4-Б класу гімназії №32, учасники бібліотечного гуртка «Веселі всезнайки» виконанням пісні «Мамина сорочка».
 Привітала усіх зі святом, презентувала виставку вишитих робіт, а також представила майстринь, що були присутні на заході завідувач бібліотеки Заливча Людмила Олександрівна. Вона веде гурток рукоділля в бібліотеці, захоплюється вишивкою, зібрала цілу колекцію рушників та вишиванок, які прикрасили святковий зал.                    
Про традиції української вишивки різних регіонів розповіла членкиня спілки майстрів України Світлана Ґаґієва. Кожен регіон мав свої візерунки. Легко впізнати Борщівську вишиванку з Тернопільської області. Тут переважає чорний колір. Існує легенда: під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тож жінки з навколишніх сіл заприсяглися впродовж 7 поколінь вишивати тільки чорні сорочки. Саме така вишиванка  була на Світлані, яку вона вишила власноруч. Шви на цій сорочці – це не хрестик, а стародавній український шов верхоплут або підстелений хрестик. Вишиванка Світлани Ґаґієвої стала кращою вишиванкою України 2016 року. Світлана прокоментувала стилі вишиванок не лише представлених на виставці, а й тих, які були на учасниках свята.
 На виставці також був представлений оберіг-вишивка «Україна всіх єднає».  До його вишивання раніше вже неодноразово долучалися учасниці  гуртка «Українські вечорниці» та бібліотекарі. На святі продовжили вишивання оберегу сім’я талановитих  вишивальниць: майстриня народної творчості Віра Гордівська та її донька - членкиня спілки майстрів України Світлана Ґаґієва.        
 Продовжив захід святковий концерт за участю солістів самодіяльних колективів Полтави та гостей бібліотеки. Пісня «Вишиванка» відкрила програму, далі звучали чудові українські пісні, фінальним акордом стало спільне виконання «Пісні про рушник».

Немає коментарів:

Дописати коментар