11 січня 2024 р.

Харукі Муракамі ніколи не мріяв стати письменником

Культовому японському письменнику Харукі Муракамі 12 січня виповнюється 75 років! Це стало доброю нагодою для працівників бібліотеки-філії № 7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ згадати про його життя і творчість.

Муракамі цікавий як людина, що не дуже любить давати інтерв’ю, захоплюється марафонським бігом, може слухати музику впродовж 10 годин на добу й володіє унікальною колекцією джазових платівок. У своїх творах Харукі Муракамі зазвичай говорить або про сучасне, або про майбутнє людства.

Харукі Муракамі ніколи не мріяв стати письменником. Він не займався в дитинстві «пробою пера» і не відчував, що єдине справжнє покликання його життя – письменство. Але він став знаменитим і популярним автором завдяки двом речам – випадку і неймовірній старанності.

У квітні 1978 року, коли Харукі був на бейсбольному матчі, то несподівано подумав, що міг би написати книгу. Тут же в голові почав з’являтися сюжет його першої повісті – «Слухай пісню вітру». З тих пір вечорами після закриття бару Муракамі залишався писати чернетки майбутнього шедевру. Адже у студентські роки Муракамі серйозно захопився джазом і відкрив у 1974 році у Токіо джаз-бар «Пітер Кет», яким успішно керував майже 10 років. Першим читачем цього і всіх наступних творів була його дружина, однокласниця  Йоко.

У 1980 році Муракамі продав бар, а на життя вирішив заробляти своїми творами. І не помилився. Свою Нобелівську премію з літератури Муракамі досі не отримав, хоча був другим у рейтингу букмекерів на отримання премії  в 2021 році. Але це не завадило письменнику здобути чималу кількість інших престижних відзнак на кшталт премії Франца Кафки, премії імені Ганса Крістіана Андерсена, міжнародної премії фентезі за кращий роман тощо.

Із роману «Полювання на овець» (1982), за який він отримав премію Нома у категорії нових авторів, почався шлях Муракамі до мільйонних тиражів і всесвітньої популярності. Його наступний роман «Країна Див без гальм і Кінець Світу» одержав у 1985 році престижну премію Танідзакі. У 1996 році за книгу «Хроніки механічного птаха» письменник був нагороджений літературною премією Йоміурі.

Нині його твори перекладені 50 мовами світу. З-під пера автора вийшло понад 20 прозових та нон-фікшн книжок.

До речі, у 2022 році Харукі Муракамі під час російського вторгнення підтримав Україну. Письменник провів спецвипуск на радіо, закликаючи до миру. Він мав назву «Музика, щоб зупинити війну». «В Україні почалася нікому не потрібна війна. Чи може музика зупинити війну? Ймовірно, ні. Але я вірю, що музика може спонукати слухачів до думки, що вони повинні зупинити війну», – прокоментував письменник.

Немає коментарів:

Дописати коментар