25 січня 2024 р.

Літературна праця була головною справою життя Вільяма Сомерсета Моема

Вільям Сомерсет Моем (1874 – 1965) – один з найяскравіших представників англійської літератури зламу XIX і ХХ століть, літературний критик, драматург, політичний діяч, агент британської розвідки.

Цікавим є той факт, що до одинадцяти років автор не володів англійською мовою, а розмовляв лише французькою. Після того, як Моем втратив батьків, йому довелося переїздити до родичів у місто Уітстебл в графстві Кент. Тут він досконало вивчив англійську. Читаючи його твори мовою оригіналу, в жодному разі не спадає на думку, що англійська – не рідна мова автора.

Творча кар’єра письменника продовжувалася більше 65 років – це 21 роман, 32 п’єси, 2 повні книги есе та статей, збірки власних нотаток, лекції, передмови до відомих літературних шедеврів англійською і французькою, та близько ста різножанрових оповідань.

Моем називав себе тим, чиє місце «у першому ряду другорядних». Втім, це скромно зроблений висновок самого письменника, а його художня майстерність та популярність його творів серед читачів свідчить абсолютно про інше.

Лікар за фахом, лікувальною практикою Моем ніколи не займався. Ще студентом він опублікував свій перший роман «Ліза з Ламбета» (1897), що увібрав враження від студентської практики в цьому районі столиці. Книга отримала схвальні відгуки, і значною мірою читацька реакція вплинула на рішення Моема стати письменником. Хоча, свій перший літературний твір він написав ще в юності, але отримавши відмову від видавництва, спалив його.

Коли йому було 34 роки, в Лондоні з величезним успіхом одночасно йшли 4 його п'єси. У 40-річному віці знову повернувся до створення романів, і через рік вийшла його автобіографічний роман «Тягар пристрастей людських». Цей роман та роман «Вістря бритви» стали справжніми бестселерами. Не меншу популярність завоювали й інші твори Моема: «Місяць і гріш», «Пироги та пиво», «Театр», «На китайській ширмі», «Місіс Креддок», «Розмальована вуаль» та інші.

Бібліографія Моема регулярно поповнювалася п’єсами, оповіданнями, романами, нарисами та дорожніми книгами, повними цікавих фактів з його подорожей. На початку 1940-х років Сомерсет Моем став одним із найвідоміших і найзаможніших письменників. Реалізувавши себе на професійній ниві, він майже повністю припинив літературну роботу, лише зрідка друкуючи невеликі нотатки чи есе.

Письменник був проти літератури, що зрозуміла тільки аристократам та науковцям. Він вважав, що мова має бути легкою та не перенасиченою тропами. Сам же вмів тримати ідеальну грань, коли текст ще легко читається, але вже має дійсно чуттєвий, насичений сюжет. Свої філософські принципи та літературні вподобання автор виклав у романі «Підбиваючи підсумки», що багато часу слугує найточнішою біографією автора, адже вона написана ним самим. До речі, у багажі творчості Моема чимало творів автобіографічного характеру. «Я не народився письменником, я ним став», – так говорив він про себе.

Твори Вільяма Сомерсета Моема і зараз є актуальними, цікавими і не лише легко сприймаються читачами, але й постають напрочуд реалістичними і сповненими філософських роздумів про пошуки власного розуміння себе та сенсу свого життя.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 150-річчя від дня народження письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар