11 січня 2024 р.

Прабатьківська земля – джерело натхнення Валентина Посухова

Відомий український журналіст, краєзнавець, літератор-прозаїк, поет, гуморист Валентин Іванович Посухов – добрий друг бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ. Також він знаний як доскіпливий дослідник історії й усної традиції Полтавського краю, автор низки статей, розвідок і книг на історико-краєзнавчу тематику, член Національної спілки журналістів України. Він – лауреат обласної журналістської премії імені Григорія Яценка та лауреат премій імені Самійла Величка (2003) і Леоніда Бразова (2009).

Нещодавно Валентин Іванович відсвяткував 85-літній ювілей. Планували провести з ним зустріч-спогад «Прабатьківська земля – джерело натхнення Валентина Посухова», але за станом здоров’я ювіляр бути присутнім на заході не зміг. Привітали по телефону і домовились з Валентином Івановичем про зустріч на початок літа з презентацією його книги про операцію «Френтік».

Валентин Іванович після закінчення навчання на історико-філологічному факультеті Полтавського педінституту працював учителем на цілинних землях, а після повернення в Полтаву всю решту життя присвятив журналістиці, працюючи у редакціях газет, на обласному радіо.

На заході говорили про цікаві моменти з життя Валентина Івановича, а почерпнули їх з книги «Моє тире», яку в 2019 році він презентував у бібліотеці. До речі, хоча він і писав цю книгу передусім для своїх нащадків про життя своє та своєї родини, але цінними в книзі є спогади і роздуми про історичні події, що відбувалися на Полтавщині і взагалі в Україні в період 1940 – 2018 років. 

Валентин Іванович є фанатом краєзнавчих досліджень. «У кожній нашій місцині заховано хтозна-скільки скарбів. Правда не коштовних, а історичних. Але вони не менш цінні. Треба тільки наполегливо їх шукати», – вважає краєзнавець. І цей висновок підтверджує багатьма цікавими знахідками, про які пише в своїх книгах. Для присутніх було проведено огляд цих книг.

До речі, всі книги Валентина Івановича Посухова є в бібліотеці, їх автор подарував власноруч. Присутні мали змогу не тільки їх побачити, але й взяти почитати.

Цей захід був проведений в рамках міні-проєкту бібліотеки «Славу краю роблять люди».

Немає коментарів:

Дописати коментар