27 січня 2024 р.

Голокост: Засвідчений злочин

Інформаційний дайджест 

Голокост називають найбільш задокументованим злочином проти людяності. Понад 6 мільйонів євреїв Європи були вбиті нацистами та їхніми помічниками в роки Другої світової війни. Із них більш ніж 1 мільйона проживали на території України. Працівники бібліотеки-філії № 7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ підготували інформацію про музеї Голокосту. Такі музеї існують у багатьох країнах, найбільше музеїв розташовано в США – близько 90.

 Є один особливий музей, бо створений він на території концентраційного табору «Освенцім» (Auschwitz), який називали «Фабрикою смерті». В’язнів цього табору було звільнено 27 січня 1945 року і саме цей день визначено у 2005 році резолюцією Генасамблеї ООН як Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який відзначають в Україні та світі.

До речі, першими зайшли в концтабір солдати Першого Українського фронту. Майже половина вояків – 42 % – українці. Серед них був і полтавець Василь Петренко, командувач 107-ю стрілецькою дивізією. А киянин Ігор Побірченко на танку Т-34 підім’яв ворота з цинічним надписом «Праця звільняє». Вдалося звільнити 7,5 тис. в’язнів, яких нацисти не встигли вбити чи вивезти.

Протягом 1940 – 1945 років тут знищили 1,3 мільйона осіб – переважно євреїв, а також ромів, поляків, українців. Звільнивши від нацистів, табір не зруйнували – на цьому наполягли вцілілі в’язні. Тепер тут діє меморіальний музей. Щороку його відвідує близько двох мільйонів людей.

В'їзні ворота у концтабір "Освенцім"

Меморіальний музей Голокосту у США був відкритий 22 квітня 1993 року. Колекції музею містять понад 12 750 артефактів, 49 мільйонів сторінок архівних документів, 85 000 історичних фотографій, список понад 200 000 зареєстрованих вижилих та їхніх сімей, 1000 годин архівних матеріалів, 93 000 бібліотечних предметів та 9 000 свідчень усної історії.

Меморіальний музей Голокосту у США

Цікаво, що у музеї на виставці «Від пам’яті до дії» (2009), відвідувачам пропонували взяти ручку та написати від руки обіцянку, яка потім відображалася на великому екрані, так званій «Стіні обіцянок». Людина мала написати на клаптику паперу, що планує зробити для того, аби більше геноциду не відбулося. Потім ці папірці залишалися у музеї. Цікаво, що за спостереженнями музейних працівників, у перші місяці робити виставки, подібні обіцянки могло дати тільки 10% відвідувачів, хоча намір написати їх мало спершу 25%. Музейна хранителька Бриджит Конлі-Зилкич каже, що це «складний момент, людині потрібно подумати – далеко не усі готові одразу щось пообіцяти, коли йдеться про таку серйозну тему».

"Від пам'яті до дії" 

Будівля Історичного музею Яд Вашема, меморіального парку у Єрусалимі, що як стріла пронизує скелю. Музей відкрився в 2005 році та став найбільшим музеєм Голокосту у світі. Сама будівля вражає своїм розміщенням та формою: трикутна призма, проходячи крізь гори, має два кінці, що нависають над ущелиною. Простір всередині світлий, денне світло проникає через скляну стелю. Цікаво, що трикутний переріз, ближче до середини призми, звужується, що викликає враження деформованого простору.

Яд Вашем

В Україні існує Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» в Дніпрі – найбільший в Україні музей з історії єврейського народу та Голокосту, відкритий у жовтні 2012 року. Його зали присвячені одній з найстрашніших трагедій ХХ століття – нацистському винищенню євреїв Європи – та опису традиційного єврейського світу, знищеного в роки війни. Це музей нового типу: його експозиція є поєднанням унікальних експонатів, сучасних мультимедійних технологій та арт-інсталяцій.

Однією з емоційно кульмінаційних частин Музею є діорама «Бабин Яр. Бабині Яри України», страшні свідчення масового знищення євреїв – речі та їхні історії, нацистські накази та зафільмовані кадри розстрілів. Величезний обсяг інформації містить мультимедійна карта «Єврейські громади України під час Голокосту»: стислий перелік даних, про які вона повідомляє, складає понад 400 сторінок тексту.

Діорама "Бабин Яр. Бабині Яри України"

Харківський музей Голокосту – перший недержавний музей Голокосту в Україні. Його створено в 1996 році на основі документів з особистого архіву його засновниці Лариси Воловик. Основна місія музею – визначити і шанувати жителів Харкова, які ризикуючи життям рятували євреїв, і передати інформацію про них в музей Яд Вашем. Харків, точніше, Дробицький Яр на його околиці, має пряме відношення до Голокосту. Саме тут у грудні 1941 року окупанти розстріляли майже все єврейське населення міста. У музеї зібрано близько 3000 експонатів, колекція постійно поповнюється.

Харківський музей Голокосту

У музеї Голокосту у Вінниці, окрім інформаційних стендів про все, що стосується трагедії Голокосту на Вінниччині, зберігаються ще й оригінальні фото, документи, особисті речі та предмети побуту єврейської громади Вінниччини часів Другої світової війни. 

Музей Голокосту у Вінниці

Серед знакових експонатів директор закладу Леонід Трахтенберг називає звичайний учнівський зошит. «Це зошит з Китайгорода. Він пролежав більше 60-ти років у столі доньки колишнього директора тамтешньої школи Сергія Рафаловського. Його знайшли вчителі, які збирали дані переважно про загиблих воїнів, партизанів, підпільників. Тоді директор школи сказав: «Друзі, у нашому селі загинуло багато євреїв. Це наші земляки і ми про них теж повинні знати». У той зошит він доручив зібрати імена загиблих в селі євреїв своїй двоюрідній сестрі, яка працювала вчителькою іноземної мови. Але такий був час, що цей зошит пролежав до 2010 року... Там 200 прізвищ загиблих євреїв, які не були відомим ніде. Тепер вони відомі назавжди», – розповідає Трахтенберг.

Зошит з Китайгорода

Ідея створити музей Голокосту в Одесі виникла в 1995 році в колишнього в'язня концтабору в Доманівці Дмитра Гутахова і колишнього в'язня нацизму, Нильви Юхима. Але офіційне відкриття музею відбулося 22 червня 2009 року.

Музей Голокосту в Одесі

В двох залах музею було виставлено приблизно півтори тисячі експонатів, що принесені свідками того часу, колишніми в'язнями-євреями. Усі експонати оригінальні: фотографії, документи, планшети, витяги з різних публікацій, накази окупаційної влади, документальні фотоматеріали, реліквії. Особливо обтяжливе враження справляє мотузка, на якій нацистами була повішена молода дівчина. Її віддав у музей чоловік, що на той час був хлопчиком, закоханим в ту дівчинку…

14 квітня 2022 року 17 музеїв Голокосту з США, Канади, Великої Британії та ПАР висловили різке засудження військових злочинів російських збройних сил щодо громадян України. Ця заява з'явилася як відповідь на повідомлення про масові поховання та акти жорстокості стосовно українських громадян.

У спільній заяві музеї Голокосту заявляють про свою місію зберігати пам'ять про добрі та жахливі вчинки людства, згадують «Голокост від куль», який вчинили нацисти в Україні 80 років тому, а також закликають уряди у всьому світі зупинити злочини, які вчиняють нині російські військові по відношенню до українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар