21 березня 2016 р.

Літературна персона

27 березня 2016 року виповнюється 145 років з дня народження  Генріха Манна (1871–1950) – німецького письменника і громадського діяча.
Він народився у сім'ї купців. Його батько, Йоганн Генріх Манн Томас, в 1877 році був обраний сенатором Любека з фінансів і господарства. Після Генріха в сім'ї народилося ще четверо дітей — Томас, Юлія, Карла і Віктор.
У 1889 році закінчив гімназію і переїхав до Дрездена, тут деякий час працював у книжковій торгівлі. Потім переїхав до Берліна, працював у видавництві і вчився у Берлінського університеті Фрідріха Вільгельма Берлінському університеті. З 1893 року він неодноразово їздив до Мюнхена, куди на той час після смерті батька-сенатора переселилася родина.
У період Ваймарської республіки з 1926 року був академіком відділення літератури прусської Академії мистецтв, а в 1931 році став головою відділення.
Після приходу Гітлера до влади в 1933 році був позбавлений німецького громадянства. Емігрував спочатку до Праги, а потім до Франції. Жив у Парижі, Ніцці, згодом, після подорожей територією Португалії та Іспанії перебрався до США.
З 1940 року Генріх Манн жив у Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США). Помер 11 березня 1950 року в іншому каліфорнійському місті, Санта-Моніці.
З 1953 року Берлінська академія мистецтв  вручає щорічну премію Генріха Манна.
Найбільш відомі його твори роман «Вірнопідданий» та дилогія «Молоді роки короля Генріха IV» і «Зрілі роки короля Генріха IV». В історичній дилогії  Генріху Манну вдалося створити переконливий і яскравий образ ідеального монарха. Історичні події романів вибудовані письменником як біографія героя з дитячих років до трагічного кінця його життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар