12 жовтня 2024 р.

Юрій Щербак сподівається, що світ прочитає його правильно

Майбутній письменник, епідеміолог та політик Юрій Щербак народився 12 жовтня 1934 року в Києві. Навчався в Київському медичному інституті, після чого працював науковим співробітником в інституті епідеміології 30 років. В 1983 році захистив докторську дисертацію.

Після розпаду СРСР і здобуття Україною незалежності зайнявся політикою і обіймав низку урядових та дипломатичних посад: від міністра до посла в Ізраїлі, США й Канаді та радника Президента. Очолював комітет Шевченківської премії. Член Спілки письменників1966) та Спілки кінематографістів України1971). Був головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченкаберезня 2016 по грудень 2019).

Літературну діяльність Юрій Щербак почав у середині 1950-х років як активний член літературного об'єднання свого інституту і перші його оповідання були опубліковані в студентській газеті. А в 1966 році повість «Як на війні», яка розповідає про будні радянських медиків, була опублікована в журналі «Юність», він навіть оформив публікацію власними малюнками.

Також писав п'єси для театру, перекладав поезію польських авторів, читав лекції та працював над науковими роботами.

Юрій Щербак – автор роману про проблеми трансплантації серця «Бар'єр несумісності», документального роману «Причини і наслідки» про боротьбу зі сказом, повістей, збірок новел, віршів і п'єс, а також ряду кіносценаріїв художніх, науково-публіцистичних, і документальних фільмів.

За збірку новел «Світлі танці минулого» удостоєний літературної премії Юрія Яновського (1984), за кіносценарій фільму «Державне відношення» премії імені Олександра Довженка.

Юрій Щербак отримав популярність завдяки документальним оповіданням про Чорнобильську трагедію, які були задумані автором як художнє дослідження причин аварії. Завдяки розповідям очевидців була вперше реконструйована картина розвитку подій і використовувалися невідомі публікації західної преси.

Юрій Щербак написав першу антиутопію в українській літературі, адже цей жанр ще не був представлений. Трилогія «Час» Юрія Щербака є яскравою антиутопією, що ввібрала в себе всі ті загрози, які зараз постають перед українською нацією. До трилогії входять книги: «Час смертохристів», «Час Великої гри», «Час тирана». Ці книги читаються як захоплюючий детектив. У своїх гостросюжетних політичних трилерах автор запевняє – для уникнення катастрофи необхідно шукати нові шляхи побудови суспільства. Публікації книг стали резонансними літературними подіями і принесли автору кілька престижних премій. У трилогії він щедро використовує цитування таємних документів, які розкривають цинізм та подвійні стандарти гравців світової політичної сцени, і подає своє парадоксальне бачення того, що може статися з Україною і світом у майбутньому.

Головні якості книг публіцистики Юрія Щербака «Україна: виклик і вибір», «Україна в епіцентрі світового шторму», «Україна в епоху війномиру», «Вбити імперію зла. Росія – вічний ворог України» – прозорливість та сміливість. Вони свідчать, що він передбачав майбутні події на десяток років уперед, пише про тенденції майбутнього, виявляє причини негативних явищ і сподівається, що світ прочитає його правильно.

Немає коментарів:

Дописати коментар