21 жовтня 2024 р.

Неповторно чарівний світ книг Урсули Ле Ґуїн вабить мільйони любителів фантастики у всьому світі

21 жовтня виповнюється 95 років з дня народження відомої американської письменниці-фантастки, літературної критикині, перекладачки, сценаристки, поетеси, феміністки та журналістки Урсули Ле Ґуїн.

За кілька десятиліть творчої діяльності Ле Гуїн отримала найвищі нагороди в жанрах наукової фантастики та фентезі, зокрема премії «Г'юго», «Неб'юла», «Локу», премії «Гросмейстер фантастики» за заслуги перед жанром (2001). У 1989 pоці асоціація «Дослідники наукової фантастики» присудила Ле Ґуїн щорічну премію «Пілігрим». 2000 року Бібліотека конгресу США проголосила письменницю живою легендою за її внесок в американську культурну спадщину. Відомий американський письменник Стівен Кінг назвав її не просто письменницею-фантастом, а цілою іконою літератури.

Загалом авторка написала понад 20 книжок і близько сотні оповідань. Вона писала віршовані твори, нефантастичні дитячі та інші книги, есе про літературу, однак найбільшої популярності набула як авторка романів і повістей у жанрах наукової фантастики та фентезі. Твори письменниці перекладені багатьма мовами та донині продаються мільйонними накладами. У написаних письменницею творах синтезовані міфи й притчі, соціологічні та політологічні дослідження, роздуми щодо науково-технічного прогресу і багато чого іншого.

Її тато – відомий антрополог Альфред Луї Кребер, а мати – письменниця Теодора Кребер. В сім’ї було прийнято обговорювати за сніданком літературу, науку і новини, що відбуваються в світі. Ле Гуїн пристрастилася до читання з раннього віку, в 7 років вона вже складала вірші, а в 9 – написала дебютну фантастичну історію.

Через два роки Урсула своє оповідання відправила в журнал. Хоча редактор відмовився публікувати твір, вона не опустила руки і продовжила займатися улюбленою справою. Урсула закінчила Гарвардський і Колумбійський університети, спеціалізувалася на середньовічній романської літературі, отримала ступінь магістра.

Популярність прийшла до неї в 1969 році після публікації роману «Ліва рука темряви», який здобув обидві найвищі премії англомовної фантастики – «Г'юго» та «Неб'юла».

А ще в 1968 році Урсула починає роботу над циклом «Земномор'я», до якого входять шість книг: «Чарівник Земномор'я», «Гробниці Атуану», «Останній берег», «Техану», «На інших вітрах» та збірка оповідань «Розповіді Земномор'я».

 Написанню цього циклу романів авторка присвятила практично все своє життя. Вигаданий письменницею світ являє собою архіпелаг, який ділиться на невеликі острівці, населені людьми, казковими істотами, драконами, мореплавцями, чарівниками і білими варварами. Продуманий до дрібниць, яскравий світ Земномор'я є неповторно чарівним і вабить мільйони любителів фантастики у всьому світі.

Чотири романи письменниці-фантастки з циклу «Земномор'я» («Чарівник Земномор'я», «Гробниці Атуану», «Останній берег» та «Техану»)  переклав українською мовою Анатолій Саган. Вони побачили світ 2005 року.

Ці романи, які стали класикою фентезі, можна прочитати в бібліотеці-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар