18 жовтня 2016 р.

Його пісні в душі народу

 Є на світі вірші, які зігрівають душу і серце. Вони чудово лягають на музику, легко запам’ятовуються, гарно співаються, а згодом стають народними. Така доля випала пісням на вірші відомого українського поета – пісняра Дмитра Омеляновича Луценка. «Його пісні в душі народу» – саме так був названий літературно – музичний вечір, який було проведено в читальному залі нашої бібліотеки. І дійсно зараз просто неможливо уявити собі скарбницю нашої сучасної української пісні без творів цієї людини, тому що вищим творчим покликанням нашого відомого поета – земляка стала українська пісня.
 Начальним акордом заходу стала пісня «Україна, любов моя», бо Луценко був її самовідданим сином і оспівував її і в образі матері – неньки і священної мадонни і пишної квітки планети Земля.                                        
 Життя Дмитра Луценка було далеко не легким. Голодомор, смерть батька і тяжка нужда штовхнули юнака в донбаські шахти. Далі – напівголодні студентські роки у Києві… З 1939 року зовсім молодий Луценко йде на військову службу. Далі фронт, контузія на німецькій землі, що зробила поета інвалідом другої групи. Спогадами про життя Дмитра Омеляновича в документальному фільмі «Як його не любити...» ділиться його дружина Тамара Іванівна, його друзі і знайомі, він особисто читає вірші.
     Син Полтавщини, душею Дмитро Луценко ніколи не полишав свого краю, бачив і розумів увесь мистецький потенціал рідної землі. Близькою його серцю була творчість земляків. Серед них одна з перших – Герой України, народна артистка України – Раїса Кириченко. Вона стала першою виконавицею його пісень «Ой ти, ніченько» та «Мамина вишня», першим лауреатом літературно – мистецької премії ім. Дмитра Луценка «Осіннє золото».
 «Вони дарували людям пісню» — це виставка, яка була презентована на заході, присвячена творчості Дмитра Луценка і Раїси Кириченко.
    Пісенний засів Дмитра Луценка став окрасою репертуару не лише відомих професійних майстрів, а й численної армії самодіяльних митців. Пісні на вірші Дмитра Луценка становлять чималу долю і в творчості знаного полтавського композитора Олексія Івановича Чухрая. Його пісні представлені в збірці «Криниця мого кохання» та «Про любов наспіватися не можна».
 Вокальний ансамбль «Оберіг»,  керівником якого є Олексій Іванович Чухрай, подарував присутнім виконання таким чудових пісень Дмитра Луценка як «Осіннє золото», «Ой ти, ніченько», «Дівочий сон», «Невгамовні солов'ї», пісню «Синьоокі солов'ї» на слова Михайла Шевченка, присвячену Дмитру Луценку, народні пісні.                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар