27 жовтня 2016 р.

Українські письменники - ювіляри Маркіян Шашкевич та Микола Вінграновський.

 В листопаді цього року виповнюється 205 років від дня народження українського письменника,  громадського  і культурного діяча Маркіяна Шашкевича, та 80 років від дня народження українського письменника, режисера, актора та  сценариста Миколи  Вінграновського.


     Маркіян Семенович Шашкевич  (6   листопада 1811   —   7 червня 1843) — видатний письменник   30 — 40-х    років ХІХ століття, літературна творчість та прогресивна діяльність якого стала важливим суспільним фактором, що визначив дальшу демократичну тенденцію культурного розвитку на західноукраїнських землях. 
 Мав коротке але плідне життя. За 32 прожиті роки Маркіян Шашкевич визначився на Західній Україні як перший народний поет, прозаїк, публіцист і перекладач, автор першої книжки українською мовою «Русалка Дністровая».
 Шашкевич має таке ж велике значення для Галичини, як Котляревський для другої половини України. Він перший почав писати народною українською мовою, і поклав початок національному відродженню в українській літературі в Галичині. Дбаючи про щастя рідного краю, Шашкевич боровся за збереження і розвиток української мови. Адже головна мета його життя — працювати для рідної словесності.
 Епохальну роль діяльності та творчості галицького будителя в житті співвітчизників визначив Іван Франко: «В Шашкевичевих словах тодішні русини віднаходили свою надію, свою силу, свою людську та народну гідність».


 Микола Степанович Вінграновський (7 листопада 1936 – 26 травня 2004)  – класик української літератури, видатний український поет, письменник – шістдесятник, кінорежисер, сценарист, кіноактор.
 Доля подарувала  Миколі Вінграновському можливість спробувати й розкрити свій талант у декількох галузях мистецтва. Він писав вірші – і за життя опублікував майже десяток поетичних збірок. Також він творив прозу – і з-під його пера вийшли книги оповідань та повістей і роман «Северин Наливайко». Літературна творчість його визнана як одна з окрас нашої літератури, один із яскравих її здобутків.
 Він знімав кіно – і в його творчому доробку є майже два десятки ігрових та документальних фільмів. Миколі Вінграновському навіть пощастило знятися у ролі Івана Орлюка в картині «Повість полум’яних літ» Олександра Довженка, у творчій майстерні котрого він навчався у Московському інституті кінематографії (ВДІК). Тому сміливо можна сказати, що Миколі Вінграновському пощастило виразити свій творчий геній у всеможливих іпостасях мистецтва. 
     Докладніше про життя та творчість письменників  ювілярів запрошуємо вас прочитати на сторінці нашого блогу «Літературна персона».

Немає коментарів:

Дописати коментар