26 серпня 2020 р.

Письменник, який вигадав Тарзана

     1 вересня виповнюється 145 років від дня народження Едгара Райса  Берроуза – видатного  американського прозаїка, фантаста, одного з кращих літераторів 20 століття. Найвідомішими циклами автора є серії про Тарзана і Джона Картера. Крім цих творів, Берроуз написав ще безліч фантастичних і детективних романів.
Народження
Едгар Райс Берроуз з'явився на світ 1 вересня 1875 року. Батько його був ветераном громадянської війни і брав участь в боях на боці армії Північного союзу. Після війни він зміг стати бізнесменом. У родині Берроузів Едгар був четвертою дитиною. Коли прийшов час, хлопчика відправили вчитися в школу Браун. Однак під час епідемії дифтерії школа була закрита на карантин, тому юного Едгара відправили до Маплхерстовської школи, призначеної тільки для дівчаток. Потім Берроуза перевели до Ендоверської  гарвардської школи, яку він успішно закінчив.
Своє майбутнє Едгар вирішив пов'язати з військовою кар'єрою, тому  вступив до Мічиганської військової академії. Автор з іронією згадував, що у всіх навчальних закладах його з фанатизмом вчили латині і грецької мови, проте ніде не було навіть маленького курсу, присвяченого англійській.
Військова служба
Едгар Берроуз закінчив академію в 1895 році. Тут, за його словами, він навчився чудово їздити верхи. Наступний метою було вступити до Вест-Поінт, вищої військової академії США. Для цього він за допомогою батька заручився підтримкою одного з чиказьких конгресменів, який написав для юнака рекомендаційний лист. Берроуз переоцінив отримання рекомендацій і недостатньо добре підготувався, тому не зміг пройти вступні іспити. Через провал йому довелося вирушити на службу. Це виявилася Кінна Армія США, що знаходилася в ті роки на території Аризони. Тут Берроуз прослужив всього два роки, потім був поліцейським в запасі в штаті Іллінойс.
Сімейне життя
Едгар Берроуз після закінчення військової кар'єри в 1898 році влаштувався в штаті Айдахо. Тут він став власником магазину, що спеціалізується на продажу паперу для друкарської техніки.
А в 1900 році одружився на Еммі Хулберті. Їх шлюб був довгий, але не особливо щасливий. Чоловік і дружина розлучилися в 40-і роки. За час спільного життя у них народилося двоє синів і дочка.
Перші 10 років шлюбу сім'я жила в бідності. Спочатку Берроуз зв'язався з компанією гірничодобувної промисловості, але успіху ця угода не принесла. Тому в 1904 році письменник був змушений піти в поліцейські на залізницю в штаті Юта. У 1906 році він покинув цей пост і став менеджером одного з відділів великої компанії Чикаго. Однак і це місце роботи не приносило необхідного доходу, тому в 1908 році Берроуз йде в рекламне агентство. Але через рік залишає і його, ставши менеджером в офісі. Ще через рік знову змінює роботу і стає одним з партнерів фірми продажів. До 1913 року майбутній письменник змінив ще три місця роботи.
Переломним моментом в невдалій кар'єрі Берроуза став період, коли він почав писати для газет і журналів. Йому тоді виповнилося 35 років. У цей момент письменник зрозумів, що може писати як низькоякісну літературу, так і серйозні твори, які будуть публікуватися в журналах і видаватися.
Перший роман
Едгар Берроуз, незважаючи на те що до розуміння свого літературного таланту прийшов дуже пізно, писати почала ще в 1912 році. Тоді він закінчив свій перший роман, який носив назву «Під Місяцями Марса». У цьому творі з'являється один з найвідоміших героїв Берроуза - Джон Картер. Роман розповідає про те, як він вперше потрапляє на Марс.
Поява Тарзана
Незважаючи на постійні пошуки роботи і зміну професій, Едгар Райс Берроуз не залишав літературу. Книги письменника з'являлися з неймовірною швидкістю. У тому ж 1912 році був опублікований перший роман про Тарзана. Це один з найбільших циклів письменника, що складається з 25 книг.
Історія про лорда Джона Клейтона - аристократа, який в дитячі роки виявився на узбережжі Африки разом зі своїми батьками, підкорила багато сердець. Сам же цикл породив не тільки безліч кінофільмів і мультфільмів, знятих за мотивами відомого твору, але і ряд комп'ютерних ігор. Що говорить про те, що по закінченні 100 років Тарзан зберіг свою привабливість для читачів і глядачів.
Марсіанський цикл
Ще цю серію називають Барсумською. Це найпопулярніший (після Тарзана, зрозуміло) цикл, який написав Едгар Берроуз. Джон Картер (всі книги серії це підтверджують) - персонаж, найкращий з усіх, створених автором. Його історія дуже незвичайна: чарівним чином він переноситься в світ марсіан, званий Барсума. Перша книга циклу, яка носила назву «Принцеса Марса», була опублікована в 1912 році. Всього серія включає 11 книг.
Багато читачів вважають, що цей цикл - краще, що написав Едгар Берроуз. Джон Картер став для багатьох героєм дитинства і в якійсь мірі прикладом для наслідування. Інші зазначають, що з цих творів почалося їх знайомство з фантастикою.
Література і життя
У 1919 році Едгар Берроуз купив для себе і своєї сім'ї велике ранчо, яке розташовувалося в долині Сан-Фернандо. Книги в цей період для письменника стали основним способом заробітку. Справа в тому, що Берроуз звик до розкішного життя, а воно вимагало чималих витрат. Щоб ні в чому собі не відмовляти, письменнику доводилося писати по три романи на рік.
Визначений дохід став приносити і кінематограф. Перший фільм про хлопчика з джунглів вийшов в 1918 році, проте не приніс тієї популярності, яку очікував Берроуз. Картини, що почали виходити після 1930 року, дійсно мали запаморочливий успіх. Головну роль в них грав Джонні Вайссмюллер, олімпійський чемпіон з плавання. Багато в чому завдяки його участі фільми стали користуватися популярністю.
Смерть письменника
Едгар Райс Берроуз  був досить відомою людиною свого часу. Книги - не єдине, що його прославило. Так, в 1933 році він став мером Каліфорнії-Біч.
Як зазначалося вище, письменник розлучився в 1934 році, а повторно одружився вже в 1935. Його обраницею стала Флоренція Дерхолд. Однак і цей шлюб не протривав особливо довго. Подружня пара розлучилася в 1942 році.
Під час Другої світової війни письменник працював військовим кореспондентом. На той момент йому було вже за 60 років. Однак небезпеки не особливо лякали його, та й військова служба позначалася на міцності нервів літнього письменника.
Помер Едгар Берроуз 19 березня 1950 року. Офіційна причина смерті - серцева недостатність.
Інтерес у читачів до книг після смерті автора сильно впав. Сам Берроуз, ніби передбачаючи це, поділився з репортером в одному з інтерв'ю тим, що не вважає свої книги літературою і не вводить себе в оману. Однак в 1960 році заснована письменником Корпорація Едгара Райс Берроуза змогла не тільки сама відродитися, а й викликати у читачів інтерес до творів автора. Більш того, творчість Берроуза навіть стало об'єктом ряду академічних досліджень.

Немає коментарів:

Дописати коментар