20 грудня 2021 р.

Закохана в Полтаву та пісні

20 грудня святкує 75-річний ювілей Наталія Хоменко – провідна артистка Полтавської обласної філармонії, володар Гран-прі міжнародного фестивалю «Світ музики» в Італії, лауреат ІV міжнародного конкурсу виконавців на багатострунних інструментах імені Віри Городовської (у номінації співаки) у супроводі ансамблю «Чураївна», народна артистка України.

Виросла артистка в співучій сім'ї на Київщині, з дитинства співала і дуже багатьох народних пісень навчилася у мами та бабусі. А ще Наталію Сергіївну бабуся навчила шити й вишивати гладдю та хрестиком. Глядачі завжди в захваті від її концертного вбрання, яке дуже часто вона виготовляє самостійно.

До студії при хорі ім. Г. Г. Верьовки у Києві її приймав сам Григорій Гурійович Верьовка. Дівчина вразила членів приймальної комісії не тільки вокальними даними, але й щирим бажанням служити сцені. Тому була зарахована уже з першої спроби.

В Києві її запримітив художній керівник Полтавської обласної філармонії Валентин Юхимович Міщенко і запросив на роботу до Полтави. Вмовив Наталію забути про вже письмово оформлене бажання їхати на роботу до Херсона та вирушити до Полтави. Саме в її голосі він почув ті барви, котрих не вистачало його хорові.

Отак дівчина з Київщини потрапила до Полтави, щоб стати одним із найкращих голосів міста.

Більше 50 років творчої діяльності Наталії Хоменко було присвячено місту, яке стало для неї рідним – тут вона створила сім'ю, сюди переманила сестру з Сибіру, а потім перевезла маму та бабусю, а, саме головне, в Полтаві артистка відбулася як творча особистість.

За цей період підготувала 37 концертних програм, у її репертуарі значиться понад 200 українських народних пісень. Виконує пісні на вірші Дмитра Луценка, Анатолія Лихошвая, Миколи Сингаївського та ще багатьох відомих авторів. Творча дружба з композиторами В. Міщенком, Г. Калайдою, Ю. Рожковим, В. Соколиком, О. Чухраєм постійно збагачує репертуар заслуженої артистки.

Творча самобутність програм артистки, високий рівень майстерності забезпечує її успіх і визнання та популярність і затребуваність до цього часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар