21 грудня 2021 р.

Видатний англійський поет XVIII століття Вільям Коллінз

25 грудня виповнюється 300 років від дня народження видатного англійського поета XVIII століття, одного із попередників романтизму Вільяма Коллінза (1721 – 1759).

Народився Вільям Коллінз 25 грудня 1721 року в Чичестері в родині капелюшного майстра і колишнього мера міста. Ще хлопчиком Коллінз написав дві поеми: «Королівське весілля» і «Битва шкільних підручників», які не дійшли до нас. Навчаючись в Оксфордському університеті, він опублікував «Перські еклоги», які розпочав писати ще в школі і які мали великий успіх. Після закінчення університету в 1743 році видав свою другу поему «Послання до сера Томаса Ханмера» в героїчних стансах, але так і не зміг визначився зі своїм майбутнім. Коллінз жив у Лондоні без певної справи, брався за переклад Арістотеля, але так і  не закінчив, оскільки вів дуже світський спосіб життя. Дядько-військовий оцінив його як «занадто лінивого навіть для армії». Відкинувши ідею стати священиком, він остаточно вирішив зайнятися літературною кар'єрою.

Коллінз вивчав історію Відродження, планував написати трагедії, але написав кілька віршів та од. Займався перекладами з латинської та з давньогрецької. Коллінзу не щастило, він був бідний, хоча широко освічений, знав італійську, французьку та іспанську мови. Він мав особливу уяву, любив фей, геніїв, гігантів, чудовиськ, насолоджувався пишнотою золотих палаців і водоспадами садів Елізія.

Вірші Коллінза – творіння розуму досконалого у своєму поетичному запалі, спорядженого книжковими знаннями, але дещо абстрактного в пошуках туманної краси.

У 1747 році з'явилося найкраще з його поетичних творів — «Оди», що відрізняються великою пластичністю та витонченістю форми. Оди вони лише за назвою, по суті це елегії.  

Коллінз був набожний, мудрий і доброчесний. Це була людина твердих моральних підвалин та непохитних принципів. Останні роки його життя були жалісливі та сумні. Кілька років Коллінзом володіла депресія, і щоб позбутися її, він здійснив подорожі до Франції. Однак після повернення поет захворів і впав у безумство. До 1754 року перебував у божевільному будинку Макдональдса в Челсі. Звідти він перейшов під опіку старшої сестри в Чичестері, яка жила зі своїм чоловіком-священиком на території собору. 

Помер Вільям Коллінз 12 червня 1759 року і був похований у церкві Святого Андрія в ОксмаркетіПісля смерті поета його твори було видано Джоном Лангхорном у 1765 році.

Меморіал Коллінзу в Чичестерському соборі

Немає коментарів:

Дописати коментар