1 червня 2022 р.

Дитячі захоплення

Скринька корисних порад

Дитинство – щаслива і безтурботна пора. Але безтурботність не повинна бути абсолютно у всьому. Дитину потрібно з самого малечку до всього заохочувати, розвивати як розумовий потенціал, так і творчий. Дитячі роки летять дуже швидко. Допоможіть своїй дитині провести їх цікаво та з користю.

Як повинна дитина проводити своє дозвілля і чим повинна займатися? Робота забирає так багато часу і сил, що батькам інколи ніколи думати про подібні речі. Часто у дитини немає яскраво виражених захоплень, але придивіться до неї трохи краще і головне – допоможіть дитині завести хобі. Займайтеся чимось разом, подавайте приклад. Деякі свої хобі діти формують, дивлячись на батьків. Хоча далеко не всі дитячі захоплення продиктовані старшим поколінням.

Часто дитині важко вирішити самій, чим би вона хотіла займатися. Саме батьки можуть допомогти їй знайти заняття до душі. І ніколи не намагайтеся нав'язувати дитині свої інтереси і бажання. Буде тільки гірше.

Батьки допускаються помилки, намагаючись нав'язати дітям те, що самі не змогли реалізувати у своєму дитинстві. Наприклад, мама хотіла навчитися малювати, але не маючи особливих здібностей, не реалізувала цю мрію. І раптом вона знаходить вихід – у мене не вийшло, вийде у доньки. Ось вона і починає всіляко нав'язувати малятку необхідність йти в художню школу, замість того щоб зрозуміти, що саме дитині цікаво, чим вона захоплена.

Зазвичай дитячі таланти і геніальні здібності починають проявлятися у дітей ще в дуже ранньому віці, починаючи всього з двох років. Батькам важливо вчасно їх помітити і підтримати малюка в таких важливих для нього починаннях. Діти з яскраво вираженим талантом зустрічаються досить рідко. Найчастіше дитина перебуває в постійному пошуку себе. Дитячі хобі в такому випадку дуже багатогранні.

Це визначається задатками природи і несхожими умовами виховання. Важливим моментом для розвитку певних здібностей є твердість і вольові якості дитини. Напористість повинна виявлятися і в бажанні почати навчання. Готовність довго і наполегливо працювати в досягненні бажаних результатів. Тут хорошу допомогу може надати як сім'я, так і школа. Згадайте великих людей. Багато з них в дитинстві нічим не виділялися: ні розумом, ні талантом. Але прийшов час, коли хтось в них побачив задатки майбутніх музикантів, художників, артистів і витягнув все це на поверхню.

                          Для розвитку інтелекту

Всі в дитинстві любили розбирати іграшки, щоб подивитися, що там всередині. Але якщо одних завдання зібрати назад машинку чи ляльку ставило в ступор, то інші швидко і легко могли заново відремонтувати іграшку. І вона виглядала як нова. Ваша дитина може робити те ж саме? Тоді їй саме час зайнятися моделюванням. Працюючи зі складними конструкціями, виробляються посидючість, увага, добре розвивається моторика рук. А може, інтерес викличуть шахи або шашки. Подібні ігри формують логічне мислення, покращують пам'ять і здатність швидко приймати рішення.

                             Захоплення спортом

Якщо у вас активна і енергійна дитина, спортивне хобі піде їй на користь. Такі заняття зміцнюють здоров'я, покращують фізичний розвиток. З їх допомогою можна навчитися бути сильними і спритними. Спорт також виховує в характері рішучість і відвагу, здатність долати складні ситуації. Заняття спортом – це ще й гарне тренування самодисципліни і, що важливо в підлітковому віці, підвищення авторитету серед однолітків.

                                 Дитина-лицедій

Поспостерігайте за своїми дітьми. Багато з них люблять представляти себе відомими героями казок, мультфільмів, розігрувати сценки у дворі з іншими дітьми. Запропонуйте дитині спробувати себе в театральному гуртку або студії. Можливо, її зацікавлять часті репетиції, постійна зміна образів, заучування ролей напам'ять. Театральні заняття підійдуть дітям емоційним, вигадникам і фантазерам. Адже не тільки дівчатка, але і хлопчики мріють блищати на сцені і бути в центрі уваги.

                              Музичні заняття

Ви коли-небудь помічали, що ваша дитина щось наспівує собі під ніс? Навіть коли робить уроки. Або із задоволенням дивиться по телевізору концерти і пісенні конкурси. Запитайте, може, вона хоче співати в хорі або мріє навчитися грати на музичних інструментах. Заняття вокалом ще нікому не заважали. Шкоди не принесуть, а користь величезна. Це відмінний спосіб для підняття самооцінки і поваги друзів.

                                     Малювання

Улюблене заняття всіх дітей – малювання. Якщо ваша дитина виявила бажання займатися цим видом мистецтва, то це найкрасивіше і найкорисніше захоплення. Діти, схильні до малювання, мають своєрідне мислення, небагатослівні, у них добре розвинена пам'ять, в тому числі і зорова. Те, що важко висловити словами, можна намалювати. Придивіться до свого чада. Може, саме в ньому дрімає великий художник. Настав час будити!

Захоплення і хобі дарують відчуття свободи, піднімають самооцінку, привчають до самостійності і дбайливого ставлення до праці. Але пам'ятайте, що вибір все одно залишається за дитиною. А вам залишається лише підтримати її.

Немає коментарів:

Дописати коментар