4 квітня 2023 р.

Українські пісні Квітка Цісик несла у серці все життя

Шанувальники української пісні зібралися в читальній залі бібліотеки-філії №7 на музичне рандеву «Українські пісні несла у серці все життя». Цей захід присвятили видатній співачці, українці за походженням і за станом душі, Квітославі-Орисі Цісик. Саме сьогодні їй мало би виповнитися 70… Але вже 25 років, як її душа відлетіла в небеса, залишився тільки  чудесний спів.

А голос вона мала унікальний – рідкісне колоратурне сопрано, найвищий співочий жіночий голос. У його тембрі можна навіть почути тони скрипки. Цісик також вміла співати «білим голосом» – це техніка фольклорного співу, поширена в Карпатах.

За своє надто коротке життя Цісик стала зіркою рекламних джинглів і голосом голлівудського кіно. Співачка співпрацювала з відомими американськими виконавцями й продюсерами, співала на бек-вокалі в Майкла Джексона та Вітні Г’юстон.

Квітка говорила: «Моя мрія – що земляки будуть слухати мою музику і мій голос на Україні». Ця мрія сповнилася – до нашої країни її спів дійшов у двох україномовних платівках, які змінили уявлення про можливості української музики, підірвали творчий вакуум радянської України й надихнули артистів продовжувати боротьбу за нашу культуру.

Квітка випустила 2 альбоми з професійними записами україномовних пісень: «Пісні України. Квітка» 16 пісень (1980) й «Два кольори» 15 пісень (1989). В ці альбоми вкладено близько 200 тисяч доларів. От тільки з бізнесової точки вони виявилися провальними, оскільки не повернули затрачених 200 000 доларів. Натомість в Україні ці альбоми викликали фурор. Оскільки ввозити їх офіційно було заборонено, люди пересилали диски нелегально і підпільно слухали їх у своїх домівках, передаючи з рук у руки.

Вибрати улюблену пісню в цьому альбомі неможливо. Голосом Квітки на заході звучали пісні «Черемшина», «Я піду в далекі гори», «Ніч така, Господи, місячна, зоряна».

Сьогодні пісні Квітки Цісик часто можна почути на українському радіо. Її іменем в Україні названі вулиці і школи, відкрито музеї у Львові та селі  Ліски, що на Коломийщині, на честь Квітки Цісик проводять творчі конкурси і  фестивалі, концерти і вечори пам’яті співачки. Також створена благодійна громадська організація «Незабутня Квітка», мета якої – популяризація українського пісенного мистецтва, творчості Квітки Цісик.

До 60-ї річниці з дня народження співачки знято документальний фільм «Квітка. Голос у єдиному екземплярі».

Львівський письменник Роман Горак написав книгу «Журавлі відлетілі…», есеї про Квітку Цісик та її рід.

На заході присутнім було презентовано книгу «Квітка Цісик», яка вийшла в серії «Знамениті українці» і є у фонді бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар