12 квітня 2023 р.

Чарівний світ тварин

Спілкування з природою дає нам радість, бо природа – це невичерпне джерело краси, яка не може залишити байдужою навіть найчерствішу людину. Найчисленнішу частину живої природи становлять тварини. Нині на нашій планеті налічується близько 2 мільйонів видів тварин, а от рослин – у п'ять разів менше.

Світ тварин сповнений розмаїття форм і кольорів. Ми, дорослі, точно знаємо, який вигляд мають представники фауни. А як їх уявляють діти? Фантастичними кольоровими рибами не здивуєш, мабуть, нікого. А от можете, припустимо, уявити різнокольорову таксу або пелікана? Щоб побачити барвистих тварин, варто завітати до читальної зали нашої бібліотеки на виставку творчих робіт «Чарівний світ тварин» учнів Полтавської дитячої художньої школи (викладач Мирослава Фісун).

До речі, слід нагадати, що 15 квітня в Україні День навколишнього середовища (День довкілля), який відзначається з 1998 року щорічно у третю суботу квітня.

Не секрет, що природа планети не лише гарна і корисна, але й дуже тендітна і вразлива. Ставитися до неї треба бережно і дбайливо. Людина назвала себе господарем планети, тому на ній лежить відповідальність за її збереження. У природі все взаємопов’язане одним ланцюжком. І варто розірватися йому, як почнуть зникати рослини і тварини, а згодом може загинути і сама людина. Багато мільйонів років тому жили на Землі гігантські динозаври. А тепер люди знаходять лише їх кістки. Так само колись жили велетенські мамонти, що також зникли. Вчені вважають, що причиною їхнього зникнення можуть бути природні катаклізми, які виникли від того, що в Землю врізався великий метеорит і природа на планеті різко змінилася, але точно цього ніхто не знає.

Адже і людина свого часу винищила чимало тварин і рослин, яких уже ніколи більше не буде на планеті. Не так давно жили на Поліссі велетенські тури, але нині їх уже немає, і лише згадка залишилася у назвах річки Тур’я та містечка Турійськ. Зникло ще дуже багато інших тварин з вини людини.

Руйнування людиною місць мешкання тварин, як і рослин, сьогодні стає надто небезпечним. Під загрозою знищення опинилося вже близько 600 видів птахів і 120 ссавців, багато риб, земноводних, молюсків, комах.

Від людської діяльності і нині залежить доля нашої планети. Тварина вбиває стільки здобичі, скільки вона може за один раз з’їсти, а людина – скільки хоче або скільки зможе. Тому треба бути дбайливим стосовно природи, щоб зберегти і примножити те, що залишилося, бо ми також є її частинкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар