3 липня 2023 р.

Франц Кафка вважав себе «бездарним невігласом» і свою літературну спадщину наказав спалити

3 липня виповнилося 140 років з дня народження Франца Кафки (1883 – 1924) – одного із найвизначніших німецькомовних письменників XX століття, який має репутацію непередбачуваного та загадкового митця.

Письменник, який зараз відомий на весь світ, при житті не користувався популярністю і вважав себе «бездарним невігласом». Жоден зі своїх романів Франц так і не завершив, а дописані твори піддавав просто маніакальному редагуванню, погодивши до друку лише три невеликі збірки оповідань. Всю свою літературну спадщину Кафка наказав спалити, але його друг Макс Брод не послухався, і тільки завдяки цьому світу вдалося познайомитися з творами Франца Кафки.

Абсурд і реалізм, реальність і фантастика... Здавалося б, це все несумісні поняття, однак Кафці вдається органічно пов'язувати елементи різних стилів і жанрів.

Так, в оповіданні «Перевтілення» комівояжер Грегор Замза прокидається вранці, перетворившись на гігантську комаху, і згодом помирає, безпорадний і зневажений рідними.

 У романі «Процес» банківський працівник Йозеф К. виявляється за незрозумілих обставин засудженим і, намагаючись дізнатися свою провину або хоча б зміст злочину, гине від ножа вуличних вбивць, які виконують вирок. 

Героя роману «Замок» землеміра К. помилково наймають посеред зими виконати вимірювання земельних ділянок, але він не може ні працювати, ні зв’язатися із жодним чиновником, ні оселитися серед селян, ні дістатися замку, ні повернутися додому.

 Персонажі творів Кафки наполегливо прагнуть з’ясувати, що ж трапилося з ними насправді та куди рухатися далі, але через абсурдність обставин неминуче блукають у глухому куті.

Твори Франца Кафки, сповнені несподіваними і фантастичними мотивами, на таку ж незвичайну роботу надихнули і скульпторів.

Так, скульптурна композиція, створена Ярославом Роною в 2003 році, часто включається в десятку найбільш незвичайних пам'яток світу. Пам'ятник являє собою фігуру письменника, що гордо сидить на гігантському костюмі, в якому відсутній той, хто його, здавалося б, має носити. На перший погляд, скульптура абсолютно абсурдна. Але художник тим самим хотів зобразити ірраціональний, що не піддається логічному поясненню, художній світ Кафки.

Обертова скульптура «Голова Франца Кафки» (2014) Давида Черні блискуче розкриває його багатогранну особистість та безжальну невпевненість у собі, яка переслідувала письменника все життя.

Скульптура заввишки 10,6 метрів, з яких 2,8 метра — висота постаменту, зроблена з нержавіючої сталі з дзеркальним блиском і важить 39 тонн (24 тонни становить маса нержавіючої сталі), складається з 42 фігурних сталевих пластин, які обертаються незалежно один від одного з максимальною швидкістю 6 обертів на хвилину. У глядачів вона викликає неймовірні змішані емоції. Пам'ятник частинами крутиться навколо своєї осі, наприклад – у певний момент ніс пропливає повз вуха. Всі ці «плаваючі» пластини збираються в цільну голову.

Обидві пам’ятники знаходяться у Празі, адже Франц Кафка – уродженець Праги, і хоча багаторазово залишав її та все життя був пов'язаний із цим містом. Саме тому місцева влада подбала про вшанування пам'яті цієї дивовижної людини.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар