12 липня 2023 р.

Ірвінг Стоун стояв біля джерел створення жанру романтичної біографії

14 липня виповнюється 120 років з дня народження американського письменника, драматурга і сценариста Ірвінга Стоуна (справжнє прізвище Тенненбаум, ним взято прізвище вітчима) (1903 – 1989). Письменник був одним із тих, хто стояв біля джерел створення жанру романтичної біографії, що визначив основний напрямок його творчості. Хоча на початку творчого шляху протягом шести-семи років він пише театральні п'єси. Всього за цей період Стоуном було написано 18 п'єс, дві з яких були поставлені на Бродвеї, але успіху не отримали.

Згодом він повністю присвятив свою творчість жанру, який назвав «біографічним романом». У цих творах Стоун розповідає про життя відомих історичних діячів, перемежовує біографію з вигаданою розповіддю, розкриваючи психологію та особисте життя персонажів.

Слід відзначити, що на цей час докладної біографії самого письменника немає. Тобто, досі не знайшлося бажаючого зайнятися життєписом людини, яка сама витратила понад півстоліття на створення біографій багатьох знаменитих людей з різних країн світу.

Письменницький хист Ірвінга Стоуна приваблювали неординарні особистості, такі як Мікеланджело Буонаротті, Джек Лондон, Вінсент ван Гог, Зигмунд Фрейд, Чарльз Дарвін, Генріх і Софія Шліман, Рейчел і Ендрю Джексон, Мері Тодд і Авраам Лінкольн. З-під його пера вийшло 13 художніх романів, що базуються на біографіях визначних постатей світової історії та культури, а також 4 документальних праць, що розповідають про відомих американських політиків.

Роман Стоуна «Матрос у сідлі» присвячений Джеку Лондону. Цікаво, що за визнанням самого Стоуна, він сам став письменником завдяки книзі Джека Лондона «Мартін Іден», яку він прочитав у дуже ранньому віці. Вона справила такий вплив на хлопчика, що він відразу і неухильно вирішив стати письменником.

Відомий роман Стоуна «Жага до життя» (1934) про трагічну долю знаного постімпресіоніста Вінсента ван Гога зараз є бестселером. Але рукопис твору три роки 17 разів відмовлялися брати видавництва. Лише на 18-й раз рукопис був прийнятий одним із видавництв, та й то тираж книги був лише п'ять тисяч екземплярів.

Величезну роль у виданні книги відіграла дружина Ірвінга Джин Фактор. Будучи професійним редактором, вона зрозуміла, що видати роман можна лише за однієї умови: скоротити його обсяг. І справді, книгу прийняли та видали після того, як Стоун за допомогою дружини скоротив рукопис на 10 %.

Ірвінг Стоун був засновником і членом багатьох літературних, наукових, ветеранських товариств, регулярно обирався членом піклувальних рад ряду каліфорнійських навчальних закладів. Він надавав допомогу молодим письменникам, які пишуть біографічні твори. Разом з дружиною вони заснували літературну щорічну премію Ірвінга і Джин Стоунів, яка вручається за кращу біографічну або історичну повість.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар