27 липня 2023 р.

Шляхом національного відродження

  
Інформ-реліз

День Української Державності – це нове свято, яке започатковане 24 серпня 2021 року. Дату святкування Дня Державності України вибрали знакову. Адже щорічно 28 липня українці відзначають День хрещення Київської Русі, а сама ця подія є першою згадкою про окрему українську державу, яку описує «Повість минулих літ».

Для українського народу становлення національної державності відбувалося досить складно й упродовж тривалого часу, але, незважаючи на всі труднощі, Українська державність укріпилася і має свою давню історію. Основні етапи  її розвитку: етап Київської Русі – княжа доба; козацька державність ХVІ – ХVІІІ ст.; державність Української Народної Республіки; державність Радянської України; сучасна відроджена Українська держава.

Історія України – це фактично історія національно-визвольної боротьби українського народу за свою державу. Ця боротьба була спрямована на визволення українського народу з-під іноземного панування та здобуття національної державної незалежності. На жаль, були періоди, коли Українська державність була перервана і її територія перебувала у складі іноземних держав. Політика, яку проводили поневолювачі українських земель, переважно негативно позначалася на етнічній свідомості українців. Проте українці, як і інші європейські народи, формувалися волелюбними і завжди прагнули мати свою державу, а в часи її відсутності піднімалися на боротьбу за її відродження.

Чому потрібно з’ясувати або час заснування, або дату першої письмової згадки Української держави і утвердити День Української державності? Насамперед тому, що будь-який народ, будь-яка нація починається передусім з того, що вона зобов’язана досконало знати своє минуле, своє коріння та витоки.

Тому що з розпадом СРСР росіяни втратили право на історію Київської Русі (спотворену і привласнену імперськими міфами), державна спадщина якої належить українцям.

Тому що встановлення часу заснування Української держави є одним із важливих атрибутів сучасної держави, її суверенності та ідентичності. Держава і державність є невід’ємні одна від одної, а модель держави тоді цілісна, коли крім дерева відображено і її коріння.

Нарешті, це потрібно для подальшої консолідації українського суспільства. Лише зосередженням уваги на всіх аспектах устрою національного матеріального і духовного буття народу можна втілити мрію про Українську державність у дійсність.

За сотні років, відбиваючи ворожі напади, потерпаючи від війн і нападів, у першу чергу наших північних сусідів, які так набиваються нам у брати, що вже майже півтора року без передиху закидають українські міста крилатими ракетами, мінами і снарядами, від яких загинули тисячі і тисячі наших людей, українцям вдалося зберегти свою ідентичність, об’єднатись у велику і неподільну Україну, у Державу, яка в цій жорстокій війні, обстоюючи свої кордони, історію, мову, культуру, свободу і незалежність, проявляє небачені мужність і рішучість.

Немає коментарів:

Дописати коментар