20 липня 2023 р.

Подорож Полтавською фортецею за допомогою сучасних комп’ютерних технологій

Користувачі бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ мали змогу долучитися до вивчення однієї зі сторінок історії нашого міста на дуже цікавому заході – мотиваторі 3D «Полтавська фортеця». Історик, краєзнавець Олег Лебединський розповів про свою роботу над проектом – 3D реконструкцією захисних споруд Полтавської фортеці.

Відомо, що Полтавська фортеця була комплексом фортифікаційних споруд і оборонних об’єктів довкола Полтави. Вона існувала у XVII–XVIII століттях на правому високому березі річки Ворскли.

Лебединським було скрупульозно опрацьовано, вивчено, проаналізовано різні варіанти планів Полтавської фортеці, вони були накладені на плани сучасного міста в комп’ютерному варіанті. А реконструкцію він зробив за планом генерала Аларта. До речі, цей план був зроблений генералом російської армії, учасником Полтавської битви 27 липня 1709 року, тобто 314 років тому. Після нього залишилась велика колекція – близько 800 планів різних фортець Європи.

На очах присутніх відбувалося чаруюче диво – план фортеці перетворювався в трьохвимірне зображення, лінії і позначки перетворювалися на споруди, вали, рови. Була змога побачити фортецю очима французьких солдат, а також поглянути, що бачили і спостерігали захисники Полтави. Отримали інформацію про Спаський в’їздний вузол, Мазурівську браму та захисні споруди на перетині сучасних вулиць Небесної Сотні та Конституції.

А ще всіх захоплювали і полонили розповіді пана Олега про цікаві факти з історії нашого міста, його власні дослідження і пошуки. Зокрема, ним встановлено, що Полтавська фортеця була третьою за розміром після Київської та Чернігівської.

Пан Олег не тільки продемонстрував можливості комп’ютерних технологій для реконструкції споруд, а й розповів про свою роботу над проектом «Полтава 3D» та можливості бажаючих навчитися робити у 3D графіці і навіть «виводити» проекти з віртуальності у реальність за допомогою 3D друку.

Немає коментарів:

Дописати коментар