13 липня 2023 р.

Василь Барка пройшов через страшні випробування та зміг реалізувати себе

16 липня 1908-го року народився письменник і перекладач Василь Барка. Він – митець із когорти українських письменників діаспори і визнання здобув в Америці. Як видатного письменника-модерніста, літературознавця та філософа його двічі номінували на здобуття Нобелівської премії.

Літературознавці тоталітарного режиму його замовчували, збірки, видані у роки війни, не збереглися і познайомитись з творчістю письменника українці змогли лише в 1991 році.

Василь Барка (cправжнє прізвище – Очерет) народився в селі Солониця Лубенського району на Полтавщині в козачій родині, яка постійно бідувала. В роки навчання улюбленим предметом Василя була література. Доводилось йому займатися і вивченням марксизму та «красиві» теорії не задовольняли серце письменника.

Війна жорстоко переорала його життєву долю і викинула на чужину. В 1943 році Василь бере собі псевдонім «Барка» (тоді він працював розвантажувачем річкових барок в берлінському таборі), щоб не підставляти рідних, яким загрожувало переслідування за кровний зв’язок зі «зрадником» та «ворогом народу».

В 1950 році письменник переїздить до США і там видає напоєні духовністю біблійних притч книги «Трояндовий роман», «Псалом глибинного поля»; книгу «Океан», збірку «Царство», роман «Рай», вибрані поезії «Лірник»; пізніше пише п’єси, перекладає українською мовою «Одкровення св. Йоанна Богослова», «Короля Ліра», «Божественну комедію». Він – автор критичних есе, двох збірок статей та ін.

В 1958-му році Василю Барці до рук потрапив зшиток, у якому земляк фіксував моменти голоду, що він пережив. Письменник вирішив писати роман. Спочатку твір виходив у нього дуже художнім, але згодом він вирішив подати матеріал так, щоб цей його доробок слугував документом-свідченням у суді. Він був переконаний, що так, як судили німецьких фашистів, мають судити і комуністичний режим більшовиків.

Василь Барка і сам переживав голод, і не тільки на Полтавщині, коли поїхав до родичів, а й в Америці, де на нього ніхто не чекав. А ще, коли Барка два роки писав роман "Жовтий князь", то часто по кілька днів взагалі не вживав їжі, аби якомога точніше відтворити почуття героїв книжки.

В одному з останніх інтерв’ю письменник наголошував: «Я приходжу до кінця днів своїх, не маючи нічого з матеріальних речей, навіть телевізора… Але щасливий, бо маю Божу поміч написати твори, про які мріяв, і знаю, що вони будуть значною допомогою в духовному житті мого народу, особливо в майбутньому. Мої книжки застерігають від духовної сліпоти, блукань суспільної думки у світоглядних пошуках…»

Останні 28 років свого життя Барка, який три місяці не дожив до 95-річчя, мешкав у покинутій водонапірній вежі на півночі штату Нью-Йорк. Там він писав, перекладав, малював. Місцеві мешканці називали його «святим чоловіком». Напевне його духовне покликання було закладено в Лубнах у молоді роки в духовному училищі, у Братській школі, Братській церкві.

Український інститут національної пам’яті у листопаді 2016 року вніс ім’я Василя Барки до проекту «Незламні» як людини, що пройшла через страшні випробування та змогла реалізувати себе.

Цей допис створений працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 115-річчя з дня народження видатного письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар