21 травня 2024 р.

Холмсовська епопея Артура Конан Дойла – класика детективного жанру

Англійський письменник, публіцист і журналіст Артур Ігнаціус Конан Дойл (1859 – 1930) народився в столиці Шотландії Единбурзі в сім'ї художника й архітектора.

У дитинстві Артур багато читав, мав різнобічні інтереси, а ще хлопець зрозумів, що має талант до вигадування різних історій. Його часто оточували захоплені молоді студенти єзуїтського закритого коледжу Стонігерст, слухали ці дивовижні оповіді.

У 1876 році він отримав освіту, традиції сімейства Дойл диктували слідувати артистичній кар'єрі, але Артур вирішив зайнятись медициною.

Дойл отримав ступінь бакалавра медицини й ступінь магістра хірургії та всерйоз зайнявся лікарською практикою. Спочатку клієнтів було мало, і тому він мав час для літератури, писав оповідання. А після одруження намагається стати професійним письменником. Виходять друком його оповідання, а роман «Пригоди Міка Кларка» (1888) був тепло зустрінутий критикою.

Письменник написав понад 70 книг, серед яких є кілька історичних романів. Визначальними у його творчій спадщині є три цикли творів із трьома яскравими персонажами: професор Челінджер («Загублений світ», «Отруєний пояс»), наполеонівський бригадир Жерар («Подвиги бригадира Жерара») та знаменитий детектив Шерлок Холмс.

В творчому житті Конан Дойла існував конфлікт: з одного боку, публіка і видавці вимагали нових творів про Шерлока Холмса, а з другого – сам письменник прагнув отримати визнання як автор серйозних романів (насамперед історичних), а також п'єс і віршів.

Перший твір про лондонського приватного слідчого – повість «Етюд у багряних тонах»Дойл написав у 1887 році, після чого знаменитий детектив з'являвся ще в 56 оповіданнях і 3 повістях. «Архів Шерлока Холмса» – остання збірка, присвячена Холмсу і його вірному напарникові доктору Ватсону, – була опублікована через 40 років після виникнення персонажа, в 1927 році.

Була спроба «покінчити» з Холмсом у сутичці з професором Моріарті («Остання справа Холмса», 1893 рік), але вона виявилася невдалою, бо він полюбився читачам і героя довелося «воскресити». Редакція журналу «Стренд» навіть готова була платити по 1000 фунтів за кожне нове оповідання.

Молодший син письменника Адріан Конан Дойл продовжував діяльність свого батька. Він написав його біографію під назвою «Справжній Конан Дойл» та низку оповідань з персонажем Шерлоком Холмсом. Основою цих розповідей послужили згадки про справи Шерлока Холмса у творах його батька, не описані ним самим. Ці оповідання опубліковані в 1954 році під назвою «Подвиги Шерлока Холмса».

Надзвичайна популярність Шерлока Холмса та його вірного супутника і біографа доктора Ватсона поступово переросла в галузь нової міфології, центром якої донині залишається квартира в Лондоні на Бейкер-стрит, 221.

Для численних шерлокіанців Холмс – абсолютно реальна постать. Реальна, але при цьому культова, і культ цей часом віддає містикою. У світі нараховується більше чотирьохсот товариств Шерлока Холмса. Їх члени регулярно зустрічаються, щоб поклонитися місцям, де мешкав їх великий детективний бог. Вони бродять по лондонських кварталах кінця XIX століття, по тій священній землі, де колись їздили кеби і клубочився густий туман. Вони одягаються подібно дойловським персонажам. З пунктуальністю судових експертів вивчають так званий «канон» – скрупульозно досліджують найдрібніші деталі «життя» Холмса.

Багато туристів називають відвідування Бейкер-стрит головною метою візиту в англійську столицю. Більше того, не вичерпується потік листів, в яких наївні бідолахи просять знаменитого сищика вирішити їх проблеми, – і це незважаючи на те, що, навіть, якби Холмс був реальною людиною, його давно вже не було б в живих.

Твори про Шерлока Холмса перекладені майже на всі мови світу.

Усе життя Конан Дойла було пов'язане з напруженою творчою роботою. Часто він сам порівнював себе з конем, що тягне під гору великий письменницький вантаж. Його твори публіцистичного характеру сьогодні втратили свої значення і не можуть зацікавити сучасного читача, однак решта – художні твори – і тепер читаються із захопленням.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 165-річчя від дня народження англійського прозаїка, автора детективних творів Артура Конан Дойла.

Немає коментарів:

Дописати коментар