29 травня 2024 р.

Збірка «Листя трави» зробила поета Волта Вітмена всесвітньо відомим

Відомий американський поет Волт Вітмен є одним з найважливіших літературних символів Сполучених Штатів, бо його вірші відображали любов до свободи, демократії та індивідуальності, передавали американський дух.

Не визнаний на батьківщині за життя, він був допущений в офіційний літературний пантеон лише на початку XX століття. Зате сьогодні вірші Вітмена знайшли нове життя більше ніж 30 мовами народів світу. Спадщина американського поета і публіциста Волта Вітмена – яскраве і видатне явище світової літератури.

Він народився 31 травня 1819 року в сім’ї, що жила в Західному Гіллсі, штат Нью-ЙоркВітмен виріс у великій родині, яка була бідною, але дуже люблячою, бо життя простих людей – нелегке, грубе, але щедре і непідробне в його людяності й силі.

Вітмен пройшов складну життєву школу, перепробувавши цілу низку професій: сільський учитель, секретар у місцевому політичному дискусійному клубі, редактор, репортер і набірник власної газети «Лонг-Айлендер», лектор, оратор. Але він шукав не шляху до кар'єри та заможності, а засобів утвердження і захисту своїх ідеалів.

Вітмен був самоуком. Його цікавлять давні цивілізації, світ міфології і релігії, він часто відвідує нью-йоркський Єгипетський музей, багато читає з історії, етнографії, засвоюючи погляд на історичний розвиток людства як на єдиний у своїй різноманітності потік, який плине з темряви століть до сучасності – і далі у майбутнє. Відвідує він також і лекції з астрономії. Ці знання допомагають формуванню його поетичної філософії.

Свої вірші Вітмен почав друкувати в юності, але тільки в 1855 році виходить друком збірка «Листя трави» – книга, яка зробила поета всесвітньо відомим.

Перше видання містило всього 12 віршів та поем. Відтоді решту свого життя Вітмен продовжував доповнювати й редагувати цю збірку. Він включив до неї більше 400 віршів, кожен з яких відображає його думки, почуття і спостереження.

Збірка має символічну назву, бо ніжні листочки трави – символ безкінечності життя, його вічної циклічності. Трава – символ незнищенності, як незнищенне саме життя. Листки (паростки, аркуші рукопису) – багатозначне слово, яке вказує на поетичний хист поета, що стрімко звивається вгору.

«Листя трави» – це відображення духу нової Америки, духу свободи і рівності. Вітмен вважав, що кожна людина має право на свободу і рівність, і він висловлював ці ідеї у своїх віршах. Вірив, що кожна людина має право на свою власну ідентичність, своє власне життя. Він використовував вірші, щоб висловити свою любов до людей, свою повагу до природи і своє бажання захистити природне середовище, свою надію на краще майбутнє.

Вітмен також був відомий своєю працею під час Громадянської війни в Америці. Він працював у військових госпіталях, де доглядав за пораненими солдатами. Його вірші про війну відображали жахи війни, але також любов і співчуття до тих, хто страждав.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 205-ої річниці з дня народження Волта Вітмена – художника-новатора, чиї творчі відкриття багато в чому зумовили розвиток поетичного мистецтва у XX столітті.

Немає коментарів:

Дописати коментар