12 травня 2016 р.

125 років з дня народження російського письменника Михайла Булгакова, який народився в Києві



 Михайло Опанасович Булгаков (15 травня 1891 – 10 березня 1940) – класик російської літератури, драматург, театральний режисер і актор. Автор повістей і оповідань, безлічі фейлетонів, п'єс, інсценівок, кіносценаріїв, оперних лібрето. 
 Дитячі та юнацькі роки минули в Києві і мали чимале значення у становленні письменника. 

 Київ займав особливе місце в житті та творчості письменника, він  був з Булгаковим завжди. Це місто відбите в багатьох його здобутках. Місто - в «Білій гвардії». Батьківщина Максутова - в «Театральному романі». В «Майстрі й Маргариті» - опис «весняних розливів Дніпра» і «сонячних плям, що грають весною на цегельних доріжках Владимирської гірки,» - пейзажі, до яких був байдужий нічого не розуміючий Поплавський, за що й був покараний Воландом.

 «Ах, які зірки в Україні. От майже сім років живу в Москві, а все ж таки тягне мене на Батьківщину. Серце щемить, хочеться іноді болісно в поїзд… і туди. Знову побачити яри, занесені снігом, Дніпро… Немає красивішого міста на світі, ніж Київ», — скаже в оповіданні «Я убив» доктор Яшвін, у якому легко упізнати самого автора (українською — «я ж він»).
Світове визнання письменнику приніс роман «Майстер і Маргарита». Після виходу цього роману подейкували, що здібності Булгакова не інакше, як мають неприродний характер, як звичайна людина може настільки чітко описувати самого диявола і його світ. Але правду про це, ми навряд чи дізнаємося. Герої творів Булгакова володіють чарівністю, яка змушує закохатися в них і відчути особливу принадність нерозкритої думки, а саме така теза може бути застосований до всієї творчості великого письменника. Інтерес до його особистості неминущий, його роботи постійно екранізуються.

Немає коментарів:

Дописати коментар