19 травня 2016 р.

Одягли вишиванки для єднання поколінь

 Одним із національних символів  України, що з роками не втрачає актуальності, є вишита сорочка.
 Здавна народ ставився до вишиванки як до святині. Наші пращури вірили, що вона захищає людину не лише від негоди, а й від ворожих сил. Останнім часом вишиванку одягають і на найбільші свята, і під джинси у будень.
 День вишиванки, що відзначається в нашій  державі щороку в третій четвер травня – всеукраїнське свято. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. До цього всенародного свята долучилася і  наша бібліотека.
                               Одягнімо, друже, вишиванки –
                               Наш чарівний український стрій.
                               Не для когось, не для забаганки,
                               А для себе, вірний друже мій.
      Слова поета Василя Дерія «Одягнімо вишиванки, друзі, як одвічний предків талісман» стали девізом параду вишиванок в цьогорічний День вишиванок. Правда погода завадила провести це свято на вулиці,  зате  читальний зал послугував чудовою ареною для демонстрації  вишиванок. А вони в цей день були представлені не тільки на користувачах та працівниках бібліотеки, але й на виставці стародавніх вишиванок та в журналах, які були представлені на перегляді «А над світом українська вишивка цвіте». В журналах навіть були представлені орнаменти вишиванок Івана Франка та Лесі Українки, на що звернула увагу бібліотекар читального залу Тетяна Куслій, яка була ведучою всього дійства.



 Почесне право розпочати свято було надано юним учасникам заходу – членам гуртка «Веселі  всезнайки». Дівчатка виконали пісню про мамину вишиванку, а хлопці – про козаків.

 
 Завітали на свято і добрі друзі бібліотеки активні учасники волонтерського руху «Полтавськагромада разом»  Віра Миколаївна Маслак і Іван Миколайович Данилевський. Бібліотеці вони подарували свої фірмові сорочки, а навзаєм отримали подарунок від користувача бібліотеки, полтавського поета Володимира Степановича Мирного.

 Учасники заходу всі разом виконали пісню про українську вишиванку, прослухали бесіду про традиції вишиванок різних регіонів нашої країни та рідного краю, а тепла і дружня атмосфера, яка панувала в залі надовго всім запам’ятається як дань українським традиціям і оберегам.

Немає коментарів:

Дописати коментар