12 травня 2016 р.

Одвічні символи української родини

 Є скарби, заховані в землі, а є такі, що розташовані на  поверхні і передаються з покоління в покоління.
 До таких скарбів належить пам’ять роду. Не вивітрити з голови пам’ять, зберегти від байдужості, передати у спадок онукам, правнукам – таке завдання української сім’ї.
 Звичаї, український рушник, вишиванка, які є одвічними символами українського народу – це наше коріння, без якого не можна в світі жити і це те, що допомагає українському роду не мати переводу.
 До  Міжнародного  дня  сім’ї  в  читальному  залі  бібліотеки - філіалу №7 розгорнута виставка-інсталяція «Українському роду нема переводу», яка не тільки допоможе користувачам бібліотеки ознайомитись з літературою про звичаї та традиції українського народу, а розглянути предмети старовинного побуту, які ретельно зібрані в бібліотеці . А за допомогою статей і журналу за бажанням кожен зможе створити свій неповторний рушник чи вишиванку.
                                                                                         




     Вишивані рушники – це життя народу, спадок сім’ї. Для виставки відібрано орнаменти рушників із такими символічними і прекрасними назвами «Щасливий оберіг», «Джерело», «Материнство», «Дружба».

         Здавна наші предки прикрашали свій одяг вишивкою, адже вірили в її здатність оберігати та захищати свого власника. Останнім часом відроджується традиція носити вишиванки.
 На виставці представлені статті із журналу «Українська вишивка» не тільки із зразками сімейної вишиванки, а навіть зі зразками орнаменту вишиванок таких  видатних людей як  Іван Франко та  Леся Українка.
 В давнину мотанки супроводжували дитину з перших днів життя, слугуючи не лише іграшкою, але й оберегом, символом материнського піклування та любові.
 На виставці представлені матеріали про майстер-класи по виготовленню ляльок – мотанок відомих майстринь. Серед цих майстринь слід згадати і полтавку Наталію Олександрівну Свиридюк. Ляльки-мотанки цієї лялькарки стали окрасою виставки.


Немає коментарів:

Дописати коментар