14 лютого 2022 р.

Валентинка афоризмів до Дня закоханих

Свято День закоханих уже міцно вкоренилося в життя, особливо воно популярне серед молоді, адже це свято романтики, кохання та ніжності, яке оповите різними таємницями та легендами його походження. Ніхто так достеменно і не знає, чи існував святий Валентин і чи справді саме він вперше подарував коханій романтичну валентинку.

Нині ж традиційним подарунком і водночас знаком уваги в День закоханих вважається валентинка. Їх надсилають не лише коханим, а й просто як привітання зі святом. За кількістю продажів валентинки посідають перше місце, поступаючись тільки різдвяним листівкам.

Найдавніше привітання до Дня всіх закоханих, відоме в наші часи, – це вірш, створений в 1415 році герцогом Орлеанським. Перебуваючи в Лондонському Тауері, в полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в’язниці віршовані любовні послання своїй дружині. Одна з тих валентинок на даний момент знаходиться в Британському музеї.

Через кілька років після цього король Генріх V найняв письменника на ім’я Джон Лідгейт, щоб той склав валентинку для Катерини Валуа.

Спочатку звичай надсилати коханим 14 лютого невеликі сувеніри та записки-валентинки існував лише на теренах Англії і Франції. Згодом про нього дізнались завдяки емігрантам в Америці.

Перші валентинки створювалися власноруч, трохи згодом в Британії вирішили полегшити завдання людям і почали друкувати збірки віршів, з яких їх можна було вибирати й переписати у валентинку.

А потім розпочалось виробництво валентинок в промислових масштабах. Ця ідея виникла в американки Есетр Хауленд. Лише за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів.

Як свідчить статистика, 85 % усіх валентинок і листівок, подарованих у цей день, купують жінки.

Американці полюбляють анонімні листівки, пишуть їх інколи лівою рукою або справа наліво, що додає такому посланню таємничості. Тому в Америці після свята приватні детективи отримують багато нових замовлень – встановити особу відправника валентинки.

А от  британці в День Святого Валентина надсилають валентинки навіть своїм домашнім тваринкам, особливо якщо це кінь або собака, а ще купують спеціальний корм у вигляді сердечок.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 в День святого Валентина дарують валентинку афоризмів «Кохання, кохання і ще раз кохання…», де розміщені висловлювання відомих людей різних епох про вічне і прекрасне почуття – кохання! Любіть та даруйте радість і кохання не лише в День закоханих!

Немає коментарів:

Дописати коментар