10 травня 2022 р.

Книги Роджера Желязни завоювали серця поціновувачів фентезі в усьому світі

13 травня виповнюється 85 років з дня народження Роджера Желязни - американського письменника-фантаста, бібліографія якого налічує 20 романів і кілька збірників оповідань. Автор «Хронік Амбера» 6 разів ставав володарем престижної премії «Х'юго», 3 рази отримував нагороду «Неб’юла» і 1 раз був відзначений французькою «Аполло».

Повне ім'я фантаста - Роджер Джозеф Желязни. Він народився 13 травня 1937 року в провінційному містечку Юклід, штат Огайо. Син ірландки та поляка носив незвичайне прізвище, яке в перекладі з польської мови означає «залізний».

Хлопчик демонстрував творчий потенціал з юних років. У 10 він вже писав казки. Захоплення вплинуло на становлення світогляду майбутнього письменника, але, вибираючи професію, він не відразу вирішив присвятити себе літературі. Здобувши освіту в середній школі, в 1955 році Роджер вступив до університету Вестерн-Резерв в Клівленді й став студентом кафедри психології.

Зрозумівши, що схильність до літератури сильніша, молодий чоловік перевівся на факультет англійської словесності. Через 2 роки в статусі бакалавра Желязни переїхав для навчання в Нью-Йорк, а потім отримав ступінь магістра в Колумбійському університеті.

Роджер приділяв увагу не тільки духовному й інтелектуальному, а й фізичному розвитку. Молодий чоловік займався східними єдиноборствами. Паралельно з написанням невеликих творів і віршів він вивчав японську мову і хінді. Творча натура схиляла його до пізнання езотерики й захопленню медитативними практиками.

Першою розповіддю автора, опублікованою в ЗМІ, став твір «Гра пристрастей». З перших кроків у літературі Желязни отримував похвали літературних критиків і захоплював увагу публіки.

Вирішивши повністю присвятити себе літературі, Желязни з головою поринув у творчість. Щоб повноцінно забезпечувати свої потреби, автор повинен бути дуже плідним. Дехто циклом творів забезпечує собі довге безтурботне існування. Так сталося й у випадку з Желязни, хоча автор не планував серію романів. «Дев'ять принців Амбера» повинен був залишитися самостійним твором.

Книга вийшла в 1970 році, а вже через 2 роки за нею пішов роман «Рушниці Авалона». Інтерес шанувальників спровокував комерційний успіх, і автор продовжив цикл. Роджер не роздумував над тим, щоб поставити публікації книг на потік. Йому хотілося експериментувати з жанрами й втілювати різні ідеї.

У 1976 році вийшла повість «Повернення ката». Саме за неї письменника вшанували преміями "Неб’юла" і "Х'юго". У той же період твір «Двері в піску» було визнано літературними критиками книгою року для підліткової аудиторії.

 Фіналом успішного десятиліття став черговий роман з хронік Амбера. Цей цикл виявився візитною карткою фантаста. Шанувальники творчості письменника стали організовувати клуби та рольові ігри з сюжетом романів.

Скориставшись шансом, романіст взявся за другу серію книг, підходячи до її створення більш осмислено. «Хроніки Мерліна» виявилися не настільки феєричними в порівнянні з попередніми 5 книгами, але комерційний успіх переслідував і ці твори. Вони продавалися в усіх куточках світу і принесли автору фінансовий добробут.

У 1993 році письменник випустив роман «Ніч в тужливий жовтень», який нарівні з книгою «Князь світла» визнаний експертами найкращим твором автора.

У цей момент Желязни переживав не найкращі часи. Його долала важка хвороба. Критична ситуація трапилася 13 червня 1995 року. Напад гострої ниркової недостатності став причиною смерті письменника. Йому було 58 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар