12 травня 2022 р.

Візитна картка Європи

Віртуальна інформхвилинка

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День ЄвропиЄвропа - це регіон, у якому ми живемо, розвиваємося й розбудовуємо незалежну Україну, налагоджуємо відносини з найближчими і більш віддаленими сусідами, шукаємо надійних партнерів, боремося за мир. Ось чому знання про Європу надзвичайно важливі для інтелектуального розвитку кожної людини, зокрема європейця.

                                           Географія

Європа — частина світу в Північній півкулі. Омивається Північним Льодовитим океаном на півночі, Атлантичним океаном на заході та Середземним морем на півдні. На сході та південному сході відокремлена від Азії Уральськими та Кавказькими горами, річкою Урал (за іншою версією, Ембою), Каспійським та Чорним морями. Площа — 10 180 000 км², що становить 2 % площі Землі або 6,8 % суходолу. Третя за кількістю населення частиною світу після Азії та Африки (729 млн. осіб, 11 % населення Землі). Європа з Азією складають континент Євразію.

Протяжність Європи в меридіональному напрямку — 4300 км, у широтному — 5000 км.

Європа має найбільш розчленовану серед частин світу берегову лінію (півострови становлять 1/4 території Європи; острови займають близько 730 тис. км²).

Найбільше озер у північній частині Європи; найглибші — біля підніжжя Альп (Комо, Ґарда, Женевське, Боденське). Озера площею понад 5100 км² розташовані у Східній Європі: Ладозьке, Онезьке, Чудське. Найбільші річки (довжиною понад 800 км): Волга, Дунай, Дніпро, Урал, Дон, Печора, Дністер, Рейн, Луара, Ельба, Вісла, Одра, Прут, Рона.

Природна рослинність дуже змінена або знищена людиною; стан лісів погіршується.

Основні родовища корисних копалин: нафти і природного газу — в Північному морі, Баку, вугілляРурський, Верхньосілезький, Донецький, Печорський, Підмосковний басейни, залізних рудКурська магнітна аномалія, Лотаринґія, північ Скандинавії, марганцевих рудНікопольське родовище; є також родовища кольорових металів, бокситів, кам'яної солі, соди.

                                        Демографія

Європу населяє 729 млн людей. Європа заселена нерівномірно, головна смуга розселення людства на цьому континенті простягається з півночі на південь від Північної Ірландії через Англію, долину Рейну до Північної Італії (переривається в Альпах). У цій смузі зосереджено багато галузей промисловості та інтенсивне сільське господарство, сильно розвинена інфраструктура. Інша смуга проходить у широтному напрямку, від Бретані, вздовж річок Самбр і Маас через північ Франції до Німеччини (Рурська область). У містах мешкає понад 70 % населення.

                                           Економіка

Продукція: майже 50% усіх машин, що випускаються у світі, виробляється в Європі (Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Росія, Грузія, Україна, Латвія, Білорусь, Великобританія); споживання добрив на сільськогосподарських угіддях у 4 рази більше, ніж на будь-якому іншому континенті; сільськогосподарська продукція Європи становить 43% усього світового виробництва ячменю (Німеччина, Іспанія, Франція, Великобританія), 41% світового виробництва жита (Польща, Німеччина), 31% світового виробництва вівса (Польща, Німеччина, Швеція, Франція) і 24% світового виробництва пшениці (Франція, Німеччина, Великобританія, Румунія); Італія, Іспанія і Греція виробляють понад 70% оливкової олії, виробленої у світі.

              Основні міжнародні об'єднання в Європі

Країни Європи є членами різних міжнародних організацій, велика частина яких є організаціями економічного і політичного характеру: Рада Європи, Європейський Союз, НАТО, ОБСЄ, Співдружність незалежних держав.

Немає коментарів:

Дописати коментар