24 травня 2022 р.

Пам’ятники творцям слов’янського алфавіту

Інформаційний дайджест

День слов'янської писемності і культури у всіх слов'янських країнах відзначають 24 травня.

Нині нам важко уявити усне мовлення без писемності, проте в часи, коли християнство стало проникати на терени сучасної України, ще не було символів, які б позначали звуки тогочасної мови. Їхніми творцями стали відомі нині нам усім монахи Кирило та Мефодій.

Кирило і Мефодій, створивши слов'янську писемність, перевели з грецької на слов'янську богослужебні книги, в тому числі апостольські послання і Псалтир, обрані читання з Євангелія, тобто сприяли введенню й поширенню слов'янського богослужіння.

Пам’ять про Кирила і Мефодія увічнена в пам’ятниках у всіх куточках землі слов’янської. Слов’янський алфавіт обслуговує 10% населення Землі. Ним написані «Повість минулих літ», «Слово о полку Ігоревім», інші твори Київської Русі.

На знак вшанування творців слов’янської абетки в 1996 році встановили скульптурну пам'ятку в Мукачево Закарпатської області на головній площі міста. Автори проекту – скульптор Іван Бровді та архітектор Олександр Андялоші.

Існує факт про те, що Бровді майже втратив зір, але після процесу освячення пам'ятки, зір повернувся до скульптора.

На території Києво-Печерської лаври встановили авторську копію пам’ятки 28 жовтня 2008 року.

У Чехії та Словаччині день Святих Кирила (Циріла) та Методія (Методеє), які своїм приходом до Моравії заклали основи майбутньої чеської держави, відзначається 5 липня і є державним святом та вихідним днем. Пам'ятник Святим Кирилу і Мефодію стоїть в місті Тршебич (Моравія).

Немає коментарів:

Дописати коментар