16 листопада 2022 р.

Письменник Олександр Есаулов хоче, щоб діти з книги винесли прості, людяні чуття

Олександр Есаулов письменником став уже в солідному віці. В 1986 році він працював заступником голови міськвиконкому, по-сучасному кажучи, заступником мера міста Прип’яті. Коли сталася аварія на Чорнобильській АЕС, то  розуміючи масштаби цієї події, він став вести щоденник. Саме з упорядкування нотаток про події в Прип’яті розпочалася його письменницька діяльність. До 20-х роковин цих подій вийшла книга «Чернобыль: летопись мертвого города».

До речі, ця тема і досі залишається для Олександра Есаулова болючою. Якщо є якась можливість, він включає її у свої книжки. До 30-х роковин аварії вийшла дитяча книга «Мамо, а що це було?».

Зараз він – дитячий письменник, який любить писати для дітей, хоча і розуміє, що це складно, бо дітей не змусиш читати те, що їм не подобається. Він намагається брати історії із життя, бо вважає, що це дітям і цікаво, і зрозуміло. А під час спілкування діти будуть не тільки слухати, а й задавати питання.

Олександр Есаулов пише дитячі детективи, і примудряється описувати неймовірні і заплутані пригоди без надмірної жорстокості, в них людей не вбивають і вони з  обов’язковим хепі-ендом. У кожен детектив він обов’язково вкладає  якийсь момент знання, в залежності якій темі він присвячений.

Пише він про пригоди дітей у комп’ютерному світі, який назвав Заекрання.

А ще у Олександра Есаулова є жанр, який він називає паралельна книга. Це коли береться подія з історичного минулого, але розповідає вона про наше повсякдення.

У письменника немає консультантів, ровесників його героїв, він пише інтуїтивно і йому це вдається неймовірно успішно. Мабуть, це від любові до своїх юних читачів, бо він хоче, щоб вони з книги «винесли прості, людяні чуття. Це і доброта, це відданість у дружбі, це надійність, це порядність. Прості чуття, які роблять із людини людину. Навіть собака – і той добрий і прив’язаний до своїх друзів, до хазяїв. А людина тим паче має бути прив’язана, тим паче має мати такі от чуття, які роблять – я ще раз кажу! – із людини людину. От і все!».

Слід зазначити, що для дорослого читача Олександром Есауловим написані книги «Хозяин Зоны», кримінальний трилер «Антилюди» та роман «Переможців не судять», який у 2009 році став лауреатом «Коронації слова». Ця книга про реальні події на Тернопільщині періоду визвольної боротьби УПА у часи радянської окупації та Другої світової війни на фоні складних перепитій людських взаємин.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 70-річчя письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар