20 листопада 2022 р.

Євгена Пашковського Павло Загребельний порівнював з вулканом

19 листопада відзначив 60-літній ювілей Євген Володимирович Пашковський — український письменник, есеїст, який належить до так званої «Житомирської літературної школи».

Євген Пашковський перш ніж писати працював на різних роботах, багато подорожував. Тому знання життя, якого не отримати завдяки спогляданню на вулицю крізь вікно письменницького кабінету, допомагає Пашковському робити певні висновки і значною мірою забезпечує значущість цих висновків. Його письменницький досвід ґрунтується насамперед на його індивідуальній життєвій історії та на історіях членів його родини. Письменник ретельно відстежує минуле свого роду до трьох поколінь. Пашковський згадує, як його бабця розповідала страшні та захопливі історії про дорогу з сибірського заслання, що складалися в «оповідь, повторювану з року в рік із незмінними зворотами і натхненням, як епос».

Романи письменника є значною мірою автобіографічними, вони відображають особистий досвід автора й еволюцію його світогляду. Однак життєвий досвід є лише однією складовою письменницького хисту. Іншою такою складовою є вміння бачити людські типи, передавати їхній спосіб думок, специфіку їхнього мовлення; вловлювати життєві ситуації, в яких проступає щось сутнісне та глибинне. Письменник виявляє рідкісну в українській романістиці ХХ ст. здатність вловлювати епічне "дихання", передавати високу поезію життя.

У його прозу дуже важко вчитатися, але так само важко і вийти з його світу образів. І читають Пашковського не для того, аби якнайшвидше дійти до останньої сторінки і довідатися, чим закінчиться твір. Тут зовсім інше. У японського письменника Сіньїтіро Накамури є оповідання «Дорога до замку», в якому йдеться про те, як одна сім'я усе життя шукає замок свого щастя. І от вони дійшли до його брами, відчиняють її, а там — порожнеча. Виявляється, що суть не в тому, щоб знайти замок, а суть — у самій дорозі. Такою є і проза Євгена Пашковського. Його читають, щоб повернутися до себе і бодай на хвильку відчути Час, у якому перетікаємо у Вічність…

Головні біографічні дані та творчі здобутки сучасного талановитого письменника Євгена Пашковського працівники бібліотеки-філії № 7 представили у презентації.

Немає коментарів:

Дописати коментар