9 вересня 2024 р.

Зустріч-спогад з нагоди 35-річчя Народного Руху України

9 вересня в читальній залі нашої бібліотеки на зустріч-спогад «Народний Рух України: 35 років» зібралися користувачі бібліотеки, волонтери та рухівці Полтавської крайової організації Народного Руху України, які стояли біля витоків та долучилися згодом до багатотисячної організації.

35 років тому партія Народний Рух України стала локомотивом боротьби за українську державність та процесів національного відродження наприкінці ХХ століття. Цю організацію тодішня радянська комуністична влада дозволила легалізувати з надією контролювати проукраїнські сили й зберегти Радянський Союз. Але саме Рух, незважаючи на комуністичний режим, став найголовнішою силою, що сприяла відновленню Україною незалежності. Протягом вересня, жовтня, листопада, грудня 1989 року осередки Руху густою сіткою покрили територію України, зокрема й Полтавщини. Предтечею Руху на Полтавщині був клуб «Рідне слово». Його у 1987 році створив Микола Кульчинський.

Поринути в атмосферу часу, коли ідеї зародження Народного Руху України і здобуття незалежності вирували в Полтаві, допоміг фільм Анатолія Мішина «Рух. Полтавські сторінки».

Спогадами про ті часи поділилася Зоя Дмитрівна Коваленко, якій випала честь стати учасницею І-го (установчого) з’їзду НРУ, який відбувся 8 – 10 вересня 1989 року в Києві у конференц-залі Київського політехнічного інституту, під назвою «Народний Рух України за перебудову». Між іншим, на захід пані Зоя одягнула сукню, в якій і брала участь в тій історичній події. «Ця сукня – раритет, – сказала пані Зоя. – Тоді було дуже багато сподівань. І вони не були даремні: не було б Руху – не було б Незалежності України»

А про ці дні є книга-стенограма «Три дні вересня вісімдесят дев'ятого».

Першим головою Полтавської крайової організації НРУ був Олександр Келим, який 14 червня цього року відійшов у засвіти. Йому Зоя Дмитрівна присвятила свій вірш, а його дружина Ганна Кіященко, голова ГО «Полтавська філія Суспільної служби України», також рухівка, поділилася спогадами про незламного борця за незалежність України, який все своє життя присвятив становленню держави України.

Нині Полтавську крайову організацію НРУ очолює Василь Степанович Васюха, який завітав на захід та сказав: «Народний Рух був передвісником, втілювачем незалежності України і зараз рухівці продовжують активно і дієво боротися з навалою ненависного ворога».

Анатолій Григорович Банний від імені ГО «Всеукраїнське товариство політичних в'язнів і репресованих» вручив Почесну грамоту Зої Дмитрівні Коваленко за багатолітню невтомну працю у національно-визвольній боротьбі за Незалежність України, в утвердженні та розбудові Української держави та з нагоди 35-річчя створення Народного Руху України.

Література про Народний Рух України, його політичних лідерів, зокрема В'ячеслава Чорновола, була представлена на перегляді «Є РУХ – буде Україна».

Немає коментарів:

Дописати коментар