26 вересня 2024 р.

Читаюча нація – незламна нація

На годині інформації «Читаюча нація – незламна нація» з учнями ВПУ ім. А. О. Чепіги говорили про сучасні книги з фонду нашої бібліотеки, які вийшли за час повномасштабного вторгнення та описують досвід, що єднає всіх українців.

Війна в Україні триває вже 10 років. За цей час українські письменники встигли осмислити те, що відбувається з нами, у своїх творах. Хтось з них воював, хтось допомагав як волонтер, хтось був у концтаборі, а хтось навіть загинув.

Але кардинально життя українців змінилося назавжди 24 лютого 2022 року, бо війна своїм крилом торкнулася кожного українця. Все горе, випробування та героїзм, які довелося побачити українцям під час російської агресії, сучасні поети та письменники документують у літературних творах воєнної тематики. Більшість з них стануть безцінним спадком для нащадків, адже розповідають про цю жорстоку війну. А ще нагадують, що боротьба триває, але навіть у найтемніші часи потрібно знаходити місце для хвилин радості та надії.

Кожна доступна книжка зараз – це ковток спокою, це незламна віра у перемогу добра для всіх українців.

Полтавець Віталій Запека був добровольцем в АТО. 24 лютого він добровольцем пішов у військкомат. Уже в окопах написав, а згодом випустив п’ять книг і продовжує писати у вільний від служби час. Під час однієї з ротацій він презентував в бібліотеці книгу «Бабах на всю голову». В ній з притаманною йому щирістю він розповідає, як у непростих обставинах війни українці зберігають людяність, безмежну жагу до життя і свободи.

Побувала в нашій бібліотеці письменниця, волонтерка Людмила Охріменко. Книги «Волонтерські історії», «Оскар», «Муха в окропі на окупованій території», презентовані на зустрічі, захоплюють користувачів своїми життєвими історіями. Адже більшість героїв її творів – реальні українські воїни, волонтери, переселенці, люди які пережили окупацію. Під час волонтерських поїздок на фронт авторка черпає натхнення і сюжети для власної творчості.

Нещодавно фонд бібліотеки поповнився книгами українських письменників Євгена Стеблівського, Андрія Кокотюхи.

В романі «Лють» журналіста, волонтера Євгена Стеблівського кожен впізнає себе у перші місяці великої та жахливої війни. Автор висвітлює захопливу панораму подій, що розгорталися під Києвом і на півдні України, а серед героїв роману – добровольці, волонтери, хлопці із територіальної оборони та багато, багато інших.

У романі використані свідчення учасників оборони «Азовсталі», отримані в режимі реального часу, – і це ще одна вражаюча своєю правдою оповідь про неймовірну відвагу, мужність і стійкість захисників Маріуполя.

У романі «Клич індички» на фоні зображення долі киянина Максима Гайдука, учасника бойових дій на Донбасі, який страждає від посттравматичного синдрому, використані маловідомі документальні матеріали щодо підготовки російськими спецслужбами створення так званої «Бессарабської народної республіки», яку місцеві сепаратисти планували проголосити у 2015 – 2016 роках.

«Таймер війни» – новий цикл воєнно-пригодницьких трилерів від майстра жанру Андрія Кокотюхи. Офіцер військової розвідки Влад Хмара виконує завдання під прикриттям охоронця житлового комплексу в стратегічно важливому районі Києва. Його завданням є зірвати план міжнародного терориста, російського диверсанта на прізвисько Гюрза. Бо якщо в ці дні в місті станеться великий теракт, це деморалізує оборонців.

У романі «Врятувати березень» Андрій Кокотюха зумів донести до читача надзвичайну складність ситуації, в якій опинилася звичайна родина, що мешкає на околиці Києва. У творі чітко зображені несподівані повороти війни та її вплив на звичайних людей, що дає змогу зрозуміти, як важливо бути готовим до небезпеки та діяти рішуче в критичні моменти.

Ці книги допоможуть зрозуміти, що відбувається зараз, тому читаємо і пам’ятаємо: НАЦІЯ, яка ЧИТАЄ – НЕПЕРЕМОЖНА!

Немає коментарів:

Дописати коментар