3 вересня 2024 р.

Творчість Мирослава Дочинця – окремий материк української літератури

Відомий український письменник, видавець, філософ, журналіст Мирослав Дочинець народився 3 вересня 1959 року в м. Хуст Закарпатської області.

Його батьки були вчителями. Саме їм Мирослав Іванович завдячує своїм світоглядом, письменницьким талантом й естетичним смаком. Бажання стати письменником з’явилося у нього ще в шестирічному віці. Коли хлопець вчився в шостому класі, його творчі спроби почали друкувати у шкільних виданнях, а в дев’ятому він переміг у літературному конкурсі юних майстрів слова.

Під час навчання в Львівському університеті на факультеті журналістики Мирослав був редактором багатотиражної газети вишу «Джерела».

У літературному колі ім’я Мирослава Дочинця почало часто лунати у вісімдесятих роках. Багато його оповідань, есе та повістей друкувалося в республіканських та всесоюзних часописах альманахах і збірниках.

Окремим виданням перша його книга «Гірчичне зерно» вийшла 1989 року. А нині у творчому доробку письменника більше 30 книг, більшість з яких стали українськими бестселерами.

З під його пера вийшли твори «Він і вона», «Краєвид із жінкою», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Лис у винограднику», «Дорога в небо – до людей», «Булава і серце», «Місячна роса», «Вічник», «Криничар», «Горянин», філософсько-психологічні заповіти карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа», «Світло семи днів», «Діти папороті», «Золотий час. Одкровення карпатського знатника», «Розрада-гора. Під Вороновим крилом», «Різнотрав'я. Гербарій саду життя», «Чарунки днів. Книга спостережень», «Ескізи на павутинні».

Для дітей письменник написав: «Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори». Афористичний набуток представлений книгами «Роса на фігових листках», «Дами і Адами», «Аукціон зубочисток» та ін.

Ім’я Мирослава Дочинця знають і шанують далеко за межами нашої країни. Його твори перекладаються англійською, французькою, польською, угорською, словацькою, італійською, японською та іншими мовами.

З 2003 року Дочинець є членом Асоціації українських письменників, членом Національної спілки письменників України та членом редколегії літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного часопису «Золота пектораль» (м. Чортків, Тернопільської області).

А за плідну і самобутню творчу діяльність письменник відзначений низкою літературних премій, у тому числі трьома міжнародними. У 1998 році він отримав звання «Журналіст року Закарпаття». У 2004 став лауреатом Міжнародної літературної премії «Карпатська корона». У 2012 стає володарем відзнаки «Золотий письменник України», літературної премії «Ярославів Вал» та премії імені Юрія Мейгеша. У 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка. У 2016 за книги «Синій зошит. Аркуші днів світящих» та «Лад» став лауреатом премії «Українська книжка року» у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури».

Михайло Слабошпицький назвав творчість Мирослава Дочинця «окремим материком нашої літератури». А його роман «Вічник» відомий літературознавець і громадський діяч Євген Сверстюк назвав «книгою століття».

Про власний світогляд, моральні принципи, відношення до життя і людей Мирослав Іванович промовляє вустами своїх героїв: «Люби життя таким, яким воно є. І воно полюбить тебе такого»; «Виховуй волю розуму і спокій душі. Це – щастя»; «Людяність – це коли ти ставиш себе на місце інших і враховуєш у першу чергу їх інтереси».

Його книги приваблюють читачів бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ актуальністю та неординарними сюжетами, філософсько-психологічною спрямованістю, щирістю, добротою, яскравими образами, афористичністю, життєвою мудрістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар