17 вересня 2024 р.

Художня спадщина Михайла Коцюбинського увійшла до золотого фонду української літератури

17 вересня виповнюється 160 років від дня народження українського прозаїка, громадського діяча, видатного естета і людинознавця, майстра імпресіоністичного малюнка Михайла Михайловича Коцюбинського.

Він народився у 1864 році у Вінниці (у той час Подільська губернія) у родині дворян. Освіту здобув спочатку у початковій школі (місто Бар), потім у духовному училищі у Шаргороді. На жаль, через скрутне фінансове становище майбутній письменник не зміг завершити навчання. Він підпрацьовував приватними уроками і паралельно продовжував займатися самоосвітою.

Стати письменником Коцюбинський вирішив, ще навчаючись у духовному училищі, таке велике враження справили на нього твори українських письменників – Тараса Шевченка та Марка Вовчка. Але втілити мрію вдалося значно пізніше, у 1890 році, коли львівський дитячий журнал «Дзвінок» опублікував його вірш «Наша хатка». Трохи згодом вдається надрукувати інші твори: оповідання «Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма», «21‑го грудня, на Введеніє», «Дядько та тітка».

У цьому ранньому досвіді письменника вже помітне тяжіння до реалізму при створенні картин життя простого народу, інтерес до сільської тематики й психологічного аналізу, а також критика експлуататорської суті царської політики.

В 1882 році за свою проактивність та зв’язок із національно-визвольним рухом письменник потрапив під арешт. Навіть після його звільнення поліція продовжувала таємно стежити за митцем і кілька разів проводила обшуки у його помешканні.

Упродовж усього життя М. Коцюбинський був українським патріотом. Його громадянське кредо просте й водночас дивовижне: «Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину, але коли ображають мій народ, мою мову, мою культуру, як же я можу не реагувати на це?».

Коцюбинський підкреслював необхідність здобуття освіти, що могло змінити життя на краще. Книги Коцюбинського, за задумом автора, були призначені для народу, що багато в чому зумовило їхню художню форму: трохи спрощена композиція, просторічні вислови, іноді письменник детально передавав лайку героїв, в описах допускав елементи натуралістичного зображення.

Завдячуючи новаторству Коцюбинського в українській літературі з’явилися нові напрями. Зокрема, він перший, хто почав використовувати в своїх творах імпресіонізм, глибокий психологізм, неореалізм, елементи експресіонізму тощо. А основним його здобутком дослідники називають напрям модернізму.

Літературний доробок Михайла Коцюбинського становить більше п'ятдесяти творів. Найбільш відомими серед читачів стали «Intermezzo», «Дорогою ціною», «Тіні забутих предків».

Михайло Коцюбинський писав прекрасні твори для дітей і про них, для багатьох вони були одними з перших прочитаних у дитинстві книжок: «Харитя», «Ялинка», «Маленький грішник», «Нюрнберзьке яйце», «П'ятизлотник», віршована казка «Завидющий брат».

Твори Михайла Михайловича Коцюбинського перекладені багатьма мовами світу, їх вивчають у школах на уроках літератури. Його ім'ям названо вулиці та площі міст, театри, навчальні заклади, престижна літературна премія. У Вінниці та Чернігові створено літературно-меморіальні музеї письменника.

 Рідна садиба Коцюбинського у Вінниці, нині музей

Художня спадщина Михайла Михайловича Коцюбинського увійшла до золотого фонду української літератури. Адже справжні твори мистецтва не старіють і не втрачають актуальності та значення для прийдешніх поколінь і тому користуються популярністю у користувачів бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ.


Немає коментарів:

Дописати коментар