16 червня 2021 р.

Всесвітній день морських черепах

16 червня кожного року в світі відзначають День морської черепахи. Це свято створене, щоб привернути громадськість до проблем морських черепах і проходить під егідою Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), який є однією з найбільших незалежних міжнародних природоохоронних організацій. Дата для проведення свята вибрана не випадково. В цей день в 1909 році народився американський еколог, захисник природи і великий фахівець з морських черепах – Арчі Карр.

Морські черепахи є одними з найдавніших істот на Землі. Вони існували з часів динозаврів і майже не змінились за понад 110 мільйонів років! Оскільки ці черепахи проводять більшу частину часу у воді і рідко прибувають на сушу, інформація про них дуже обмежена. Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують цікаві факти про цю незвичайну таємничу морську тварину.

Сьогодні в світі відомо сім видів морських черепах і шість з них знаходяться під загрозою зникнення. Ці істоти по-своєму прекрасні. Морські черепахи незграбні на суші, але витончено ковзають у воді за допомогою ластоподібних передніх кінцівок і обтічного панцира. Морські черепахи в період активності часто спливають на поверхню, щоб подихати. А при зниженому метаболізмі, під час відпочинку деякі види можуть залишатися під водою кілька годин.

Зверху морських черепах захищає карапакс – спинний щит панцира. Колір його переважно коричневий зі смугами, темними і світлими плямами. Знизу він жовтий або білий. Таке розфарбування допомагає черепасі маскуватися серед строкатих коралів на дні і на тлі світлої поверхні води. На відміну від сухопутних, морські черепахи не можуть втягувати голову під панцир, зате їх тіло більш пристосоване до плавання. У морських черепах великі верхні повіки, які захищають очі при пошуку їжі серед коралів.

У дорослих морських черепах є кілька природних ворогів, в основному це великі акули. Риби, собаки, птахи, єноти, краби та інші хижаки полюють на яйця і маленьких черепашок. Глобальне потепління, стихійні лиха також можуть серйозно вплинути на виживання морських черепах.

Чому вони перебувають під загрозою зникнення? Безсумнівно, найбільшою загрозою для морських черепах є діяльність людей. Через сміття, штучне освітлення і нічну активність людей на пляжі самки бувають змушені повернутися в море, не відклавши яйця. Деякі морські черепахи вмирають, проковтнувши пластикове сміття, яке вони приймають за їстівних медуз. Тисячі морських черепах щороку заплутуються і тонуть в сітках креветочних траулерів. Чисельність морських черепах в минулому столітті скоротилася більш ніж на 80% в основному за рахунок торгівлі їх панциром.

Морські черепахи допомагають підтримувати рівновагу в морській та піщаній системі. Скорочення їхньої чисельності може мати негативні наслідки для інших видів, у тому числі й людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар