17 червня 2021 р.

Трійця – символ оновлення життя

У цю неділю, 20 червня, християни східного обряду відзначають одне з найважливіших свят – День Святої Трійці, який також називають П’ятидесятницею. У свята немає чітко встановленої дати, воно припадає на 50 день після Великодня. Це свято – особливе для українців. Воно є символом оновлення життя та очищення від усього лихого.

Традиції святкування Дня Святої Трійці не втрачені в наш час, а вивчаються і відроджуються.

На українських землях Трійцю відзначали з давніх давен. Раніше свято називали Зеленою неділею або Семиком. У цей день водили хороводи, танцювали.

Ще одна із традицій – прикрашати свої оселі зеленню та ставити запашні літні букети з польових квітів. Це символ оновлення та відродження. Саме ця краса символізує літнє буяння, оновлення життя. Трави і квіти, зібрані цього дня, – потужний оберіг і ліки. Настоями та відварами з цих рослин люди виліковувалися від багатьох недуг. 

Із квітами та зеленими гілками дерев віряни ходять у церкву. Там відбуваються великі святкові Богослужіння. Священники для проведення літургії в цей день одягають зелений одяг. Храми прикрашають зеленим клечанням: ікони – липовими, кленовими та березовими гілочками, квітами, підлогу вистеляють травою, лепехою. Наші предки вірили, що свічки, принесені в цей день з церкви, захистять дім і його мешканців від зла і напасті.

На Трійцю сушать віники для лазні. Вважається, що вони будуть мати цілющу силу.

Якщо на Трійцю не можна призначати весілля, то зовсім інша справа – сватання і знайомство з батьками. Якщо вони випадуть на Трійцю, то шлюб буде міцним і щасливим.

Існує також прикмета, що дощ на Трійцю пророкує грибний рік, хороший урожай і прекрасну погоду.

Понеділок після Трійці називається Духовим днем. У цей день, за повір’ями, не можна чіпати землю, копати її, бити палицею, лаятися і рубати дерева. Земля – «іменинниця».

В читальному залі бібліотеки-філіалу № 7 до Дня Святої Трійці оформлено виставку-екібану. Запрошуємо всіх, кому не байдужа духовна спадщина і культура українського народу, ознайомитись з традиціями цього свята, що тісно пов`язане з природою.

Щиро вітаємо всіх зі святом Трійці! Нехай ці теплі літні дні принесуть до кожної домівки добре здоров’я, радість, натхнення у всіх благих справах!

Немає коментарів:

Дописати коментар