22 червня 2021 р.

Життєва мудрість у творах Річарда Баха

23 червня своє 85-річчя святкує американський прозаїк Річард Бах. Творчість цього письменника відома всім, його книги знають та високо оцінюють читачі. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують цікаві факти з біографії  письменника, які лягли в основу багатьох його творів.

Річард Бах завжди мріяв стати письменником. Ще у школі вчитель допоміг йому усвідомити свій потенціал. Але слава та популярність не одразу знайшли його. Він подолав величезну кількість важких випробувань на шляху до своєї письменницької майстерності.

У 1955 році вступив до Каліфорнійського Державного Університету. Творча діяльність виявилась не єдиною його пристрастю: юний Бах завжди мріяв стати льотчиком. Саме тому після чотирьох років навчання залишив освіту заради служби у військово-повітряних силах США. В коло його інтересів входило все, що було пов'язано з літаками. У 1960-х роках він очолював Асоціацію старовинних літаків, працював пілотом-каскадером, авіаінструктором. 

Потяг до авіації втілився у його творчості: майже в усіх книгах автор використовує образ літака як спосіб розкриття думки. Вперше про Річарда Баха як військового льотчика та про його взаємини з небом ми дізнаємось із його книг «Чужий на Землі» та «Біплан».

Справжнім тріумфом ранньої творчості письменника є повість-притча «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон». Книга чудово відобразила настрій американського суспільства 1970-х років та була заснована на традиційних євангельських мотивах. Повість-притча «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон» переросла межі художніх творів, вона стала символом епохи, носієм комплексу ідей, властивих світогляду тих років.

Оповідання, романи та повісті Баха були творами звичайного пілота, наділеного спостережливістю та життєвою мудрістю, але цей образ зазнав суттєвих змін у творах, написаних після «Чайки на ім'я Джонатан Лівінгстон», поступившись місцем письменнику-метафізику.

Пропонуємо підбірку найпопулярніших цитат письменника.

Істина залишається істиною, навіть якщо не зрозуміла і не прийнята ніким.

Все, що буде важливим для тебе в кінці життя, це те, як сильно і правильно ти любив. Тільки в цьому і буде остаточний сенс твого життя.

Розмірковуючи над своїм вибором, ти стоїш на шляху відмови від різних життів, можливих для тебе. Коли вибір зроблено — залишається у тебе тільки одне життя.

Кокон — кінець шляху для гусениці, але початок життя для метелика.

Якщо ти не можеш знайти щастя через власні справи і вчинки, а чекаєш справ і вчинків від інших, значить у тебе, дійсно серйозні труднощі в житті.

Поки не відчуєш реальну загрозу втрати чогось дуже важливого, до тих пір можна і не зрушитися з місця.

Кожна трудність на твоєму шляху містить в собі безцінний урок. Часто ми самі собі створюємо труднощі, так як дуже потребуємо цих уроків.

Вчися літати з птахами, пізніше прийде уміння злітати і без присутності птахів. Зрештою, для того щоб літати, тобі вже нічого не буде не потрібно, крім неба і прагнення вгору до хмар.

Немає коментарів:

Дописати коментар