5 червня 2021 р.

Примножуйте великий спільний дім

Сьогодні з ініціативи ООН відзначається Всесвітній день довкілля, який заснований згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 15 грудня 1972 року в день відкриття Конференції ООН з проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 5-16 червня 1972 року). Всесвітній день довкілля покликаний спонукати якомога більше людей до активних дій, аби не допустити, щоб навантаження на природні системи життєзабезпечення планети, яке зростає з кожним роком, сягнуло своєї критичної межі.

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють ядучим димом повітря мегаполісів. Головну загрозу довкіллю становить людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність.

Здоров’я людини на 20% залежить від стану екології навколишнього середовища. Забруднюючи повітря, воду, ґрунти людство шкодить в першу чергу собі, ставлячи під загрозу здоров’я наступних поколінь.

Небезпечні фактори навколишнього середовища впливають на виникнення більш ніж 80 хвороб. Завдяки забезпеченню більш здорового навколишнього середовища можна було б щорічно запобігати мільйонам випадків смерті в світі.

Підприємства, що викидають у повітря шкідливі речовини, шкодять екології більше, ніж окрема людина. Проте кожен з нас, слідкуючи за своєю поведінкою, може зберегти довкілля.

Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті і забруднюючи природу ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. 

Не варто палити сміття, спричиняючи лісові пожежі, забруднювати водойми, вирубувати ліси та смітити на природі під час відпочинку. Дуже легко вимкнути зайве світло, закрутити кран під час чищення зубів, піти пішки або поїхати на велосипеді замість транспорту, надати перевагу пакетам із тканини чи паперу замість поліетилену, віддати на переробку старі журнали тощо.

Ці прості кроки збережуть природні ресурси і навколишнє середовище, а значить і наше здоров’я. 

В бібліотеці-філіалі № 7 з нагоди Всесвітнього дня довкілля оформлена книжкова виставка "Примножуйте великий спільний дім", мета якої привернути увагу користувачів до необхідності розумного, бережливого ставлення до  природи та особистої відповідальності за долю Землі, адже вона така одна у всьому Всесвіті.

Немає коментарів:

Дописати коментар