10 серпня 2021 р.

На гостину в замок Вальтера Скотта

Захоплюючі, романтичні, цікаві романи Вальтера Скотта та його хоробрі і благородні герої багатьом знайомі з самого дитинства. «Айвенго», «Квентін Дорвард», «Роб Рой» та інші твори прославили письменника як основоположника історичного роману, а також привернули увагу до невеликої, але дуже гордої Шотландії. Розповівши про свою рідну країну всьому світу, Вальтер Скотт заслужив любов своїх співвітчизників, які зберігають пам'ять про нього до цього часу.

Вальтер Скотт народився в столиці Шотландії Единбурзі і удостоївся не просто пам'ятника на площі міста, а цілого монумента, шпиль якого височіє над дахами будинків. Монумент, неоготичний пам'ятник, споруджений у 1840-1846 роках, розташовується в парку на Принцес-стріт, недалеко від вокзалу Единбург-Уеверлі, названого в честь роману Скотта.

Ця величезна споруда складається зі стрілоподібної вежі 60 метрів заввишки, що нагадує готичні собори. Під її покрівлею, на постаменті, до якого ведуть сходи,— статуя Вальтера Скотта з білого мармуру. Письменник сидить із книгою в руці. Поруч із ним — улюблений собака, який віддано дивиться на хазяїна. У нішах вежі — фігури героїв книжок Вальтера Скотта.

 Не тільки в романах відбилася любов Вальтера Скотта до історії та старих шотландських традицій. Він здійснив мрію свого життя – збудував замок, який дійсно можна вважати середньовічним, хоча йому без року 200! Маєток було побудовано за проектом самого письменника на півдні країни.

Будинок Вальтера Скотта завжди був повний друзів, гостей. У його володіння мав доступ будь-хто: «Ні за що не погоджуся вивішувати оголошення, які забороняють під страхом судового переслідування вхід стороннім». Такі написи він вважав надзвичайно образливими для людської гідності. У самому будинку для зручності сім'ї було обгороджено кілька стежок, а «по іншим моїм землям всяк вільний гуляти де заманеться».

Сьогодні в замку Ебботсфорд розташовується будинок-музей з великою бібліотекою, колекцією старовинної зброї, меблів і старовинних речей. Навколо величної будівлі розбитий мальовничий сад, де колись Вальтер Скотт працював та черпав натхнення. Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують здійснити невеличку екскурсію до неймовірного замку, який Вальтер Скотт називав «будинок-книга», «зачарованим замком»,  «житлом, схожим на сновидіння».

Немає коментарів:

Дописати коментар