12 серпня 2021 р.

Мед – солодке і корисне диво

14 серпня православні християни святкують Маковія або Медовий спас. За прикметами Медовий Спас означає кінець літа і початок осіннього періоду, а ще є прикмета – коли в це свято їдять першу ложку освяченого меду, потрібно загадати бажання – воно обов'язково збудеться. Працівники бібліотеки-філіалу №7 хочуть нагадати корисні властивості цього цілющого продукту.

Корисні властивості меду були виявлені ще в архаїчні часи, буквально в кам’яному столітті. Вчені знайшли малюнок в місті Валенсія, який зображував сцену видобутку меду людьми, який датується саме цією епохою розвитку людства.

Мед містить у своєму складі фруктозу і глюкозу, а також значну кількість корисних мінералів, насичений вітамінами і каротином. З усіх харчових продуктів тільки мед засвоюється без зусиль нашим організмом на 100%. Це дає швидкий заряд енергії будь-якій людині, а особливо виснаженій сильними фізичними навантаженнями чи голодом. Завдяки наявності в меді ергогенного компонента, або так званого елементу підвищення працездатності, збільшується результативність спортивних занять. Недарма на час олімпійських ігор учасники дотримуються суворої дієти, в яку входить багато натурального меду.

Мед має потужну антибактеріальну дію. Дослідження показали, що він ефективний для гальмування росту десятків штамів бактерій, зокрема кишкової палички та сальмонели. До речі, саме соняшниковий мед має найкращі антибактеріальні властивості. Такі дані були отримані під час дослідження, яке проводилося спеціалістами Пізанського університету (Італія).

Мед – відмінний пробіотик. Він покращує травлення і відновлює корисну мікрофлору організму, оскільки містить понад шість видів лактобацил і чотири види біфідобактерій.

Мед є досить ефективним у природному та безпечному лікуванні хронічних ран, пролежнів, опіків та запалень, а також себорейного дерматиту. Ще він пом'якшує шкіру, усуває сухість і лущення, підвищує тонус шкіри, завдяки чому мед часто використовують у косметичних цілях.

Мед може заспокоїти кашель під застуди чи бронхіту, особливо у дітей.

Мед має заспокійливі властивості. Лише одна склянка теплої води з медом зніме втому і допоможе легко заснути, а сон буде міцніший.

Це далеко не весь перелік корисних і лікувальних властивостей меду. Мед також набуває тих чи інших цілющих властивостей залежно від того, з яких рослин зібраний нектар.

Незважаючи на всі перелічені лікувальні властивості, застосування меду має також і застереження.

Важливо знати, що мед може бути дуже сильним алергеном, а отже, одними з найважливіших протипоказань є індивідуальна чутливість до меду і харчова алергія на продукти бджільництва.

При цукровому діабеті вживати мед також потрібно з великою обережністю.

А ще мед не рекомендовано давати дітям до 2-х років, щоб уникнути можливих алергічних реакцій. Адже мед містить велику кількість поживних речовин, мікроелементів та ферментів, які травна система дітей в такому віці ще не здатна засвоїти.

Немає коментарів:

Дописати коментар