6 липня 2020 р.

Поцілунок – неповторний і високий прояв любові

     Поцілунок – такий простий і такий таємничий. І в часи глибокої давнини, і в століття новітніх інформаційних технологій він практично не змінився і може передати безліч відтінків почуттів, що виникають між людьми.
Хоча цілуватися вміють не тільки люди. Дикобрази, коні, собаки і примати теж цілуються в губи, причому поцілунок шимпанзе практично нічим не відрізняється від поцілунку людей. Риби не відстають у техніці поцілунку від ссавців. Поцілунок акваріумних рибок може тривати до двадцяти п'яти хвилин.
За даними проекту DilovaMova.com, історія появи першого поцілунку бере свій початок з біблійних часів і згадується вже в першій книзі Біблії «Буття». Його застосування в людських взаєминах дуже різнобічно, це і вираження любові, і вираз теплих сімейних почуттів, товариське привітання і вираз галантної поваги до особи жіночої статі. Людина навіть примудрилася використовувати поцілунок для зради – «поцілунок Іуди». Однак суть поцілунку залишається незмінною – це все ж прояв любові!
А чудовий і красивий День – Всесвітній День поцілунків, вперше з’явився у Великобританії в кінці XIX століття і носить відповідну назву «World Kissing Day". У ті далекі часи на березі туманного Альбіону, враховуючи важливість цього явища, як одного з неповторних і високих проявів любові, вирішили, що поцілунок просто зобов’язаний мати своє власне свято. Офіційним міжнародним святом цей день став пізніше, більше двох десятків років тому, коли він був затверджений досить поважною міжнародною організацією –  Організацією Об’єднаних Націй і став відзначатися щорічно 6 липня.
В цей прекрасний день у багатьох країнах по містах стало гарною традицією проводити різні конкурси та заходи, в центрі яких поцілунок. Перед учасниками подібних конкурсів відкривається шанс виграти різноманітні призи та подарунки, встановити нові рекорди і власні досягнення. Але зараз поцілунки зовсім не на часі, бо навіть і заходів немає.
В історії були такі часи, коли поцілунок був під забороною. Наприклад, 16 липня 1439 року король Англії Генріх VI зовсім заборонив цілуватися в своїй державі. За його міркуванням, це повинно було стримувати поширення хвороб в королівстві.
В давнину в Англії існував такий звичай: під час ярмарків жінки брали яблуко, встромляли в нього гвоздику і пропонували яблуко тому, з ким хотіли поцілуватися. Чоловік повинен був вийняти гвоздику, розжувати її, а потім поцілувати жінку. Він не мав права відмовитися.
В середні віки в Італії чоловік, що поцілував дівчину на людях, повинен був обов’язково на ній одружуватися. У місті Неаполь закони були найжорстокішими: поцілувавшись на вулиці, можна було загриміти у в’язницю, а то і зовсім позбутися життя, якщо це відбулося на очах високої духовної особи.
У американському штаті Індіана до сих пір живий закон, по якому «чоловікові з вусами забороняється цілувати людську істоту». У штаті Коннектикут в неділю заборонено цілувати дружину. А в містечку Седар Рапіді, штат Айова, шериф може забрати у відділок будь-кого, хто поцілує незнайому людину.
У Стародавньому Римі поцілунок вважався знаком вітання. При зустрічі цілували абсолютно всіх – членів сім'ї, друзів, і навіть перехожих незнайомців. А в Давньому Єгипті, відома своїми любовними пригодами Клеопатра, за все своє життя не поцілувала жодного чоловіка.
Африканці виражають пошану до вождя, цілуючи землю, по якій він ходив.
У Японії вважається дуже непристойним цілуватися при свідках. Саме з цієї причини ви майже ніколи не побачите поцілунку в японському фільмі. Те, що в усьому світі називається “японським” поцілунком, виконується так: встаньте на відстані одного кроку один від одного, нахиліться вперед і, витягнувши губи, доторкніться ними губ партнера. Рот не відкривати!
Ескімоси, полінезійці не цілують один одного в рот. Вони труться носами. Спробуйте! Це дуже приємно.
Що може змусити серце перекачувати щохвилини на один літр крові більше звичайного? Надати руху 28 м’язів тіла одночасно й миттєво підвищити артеріальний тиск? Спровокувати викид адреналіну, а також спалити дюжину калорій? Ранкова пробіжка, здача іспиту, побілка стель? Не вгадали: поцілунок!
Справжній пристрасний поцілунок викликає в мозку ті ж хімічні реакції, що стрибки з парашутом і стрілянина з пістолета. Гормони щастя ендорфіни, які виробляються під час поцілунку, діють подібно до наркотиків. Їх дія сильніше в 200 разів дії морфію.
Поцілунок викликає значне збільшення пульсу (до 110-120 ударів у хвилину у чоловіків і до 180 у жінок). А це приводить до поліпшення кровообігу, перекачуванню додаткового літра крові. Клітини при цьому отримують додаткову кількість кисню, а життєвий тонус підвищується.
Поцілунок достатньої тривалості набагато кращий, ніж жувальна гумка, нормалізує кислотність в порожнині рота. Цілуючись кожного разу після їжі, ви значно знижуєте ризик виникнення карієсу.
Опитування показали, що чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід та живуть на 5 років довше тих, які нехтують цим маленьким ритуалом.
Поцілунки сприяють продовженню молодості і краси, тривалі поцілунки служать профілактикою появи зморшок і старіння шкіри.
Хай поцілунки будуть невід’ємною  частиною  Вашого життя, бо вони  здатні  виразити і повага, і любов, і пристрасть, і навіть поліпшити здоров’я!

Немає коментарів:

Дописати коментар