27 липня 2020 р.

Якщо друг у тебе є – життя радісним стає

            Порада-презентація
 до Міжнародного дня дружби
Що таке дружба? Дружба – це близькі стосунки, засновані на взаємній допомозі, прихильності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей. Це активна зацікавленість один в одному.
У всі часи дружба вважалась великою цінністю. У скіфів вона перевірялась кров’ю і служила військовим справам. Дружба оформлялась спеціальним договором і великою клятвою: надрізавши пальці, побратими зливали свою кров у чашу і, змочивши у ній кінці мечів, куштували цю кров. В епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства, вірності. Лицарська мораль ставила чоловічу дружбу вище кохання і сімейних стосунків.
Товариство, дружба і братство, народжені не спорідненням крові, а спорідненням думок, мети, справ – це велика сила.
Піднесено писав про дружбу М. В. Гоголь: «Немає уз, святіших за товариство, і батько любить своє дитя, мати любить своє дитя, дитя любить батька й матір, але це не те, любить і звір своє дитя. А поріднитись по душі, а не по крові може тільки людина».
Дійсно, дружити може тільки людина, але дружбу кожен розуміє по-своєму. Григорій Сковорода навчав бути обачним у виборі друзів. Він писав: «Через те, що дружба така божественна, така приємна річ, то здається, ніби вона – сонце життя, то слід найбільше дбати, щоб не вважати нам вовка – вівцею, скорпіона – раком, змію – ящіркою. Нема нічого небезпечного, ніж підступний ворог, але немає нічого отрутнішого від удаваного друга». 
Далеко не кожен уміє бути хорошим другом. І, на жаль, навчитися цьому буває не так-то просто. «Дружба можлива лише тоді, коли ми маємо щось важливіше від дружби», – стверджував Клайв Льюїс.
Шота Руставелі стверджував: «Хто не шукає дружби з ближнім,той сам собі заклятий ворог». Собі ворогом, напевно, ніхто не хоче бути.
Але ж дружбу неможливо розкласти на складові — як закон у формулі. Її не можна просто створити за рецептом, як варять борщ. Неможливо завести друзів, як «заводять» собаку чи кішку. То що ж робити?
Не впадайте у відчай. Кілька простих і дієвих порад, які допоможуть з легкістю знаходити нових друзів і підтримувати найкращі стосунки із друзями давніми можна віднайти у книзі відомого американського психолога Дейлі Карнегі «Як здобува́ти дру́зів і вплива́ти на люде́й».
Це — одна з перших популярних книг-самовчителів у світі. Написана Дейлом Карнегі та вперше опублікована у 1936 році. Загальний наклад книги по всьому світу становить понад 15 млн примірників. Ця книга не відкриває якихось абсолютно нових речей, ще невідомих про людську природу, проте вона містить короткі і водночас розширені поради, як найкраще поводитися, щоб завоювати цікавість оточення. Популярність і життєвість теорії Карнегі допомогла багатьом його читачам. Він навіть вів власну колонку в одній з нью-йоркських газет, де давав відповіді на питання, що присилаються читачами. Пізніше з'явився його Інститут ефективного спілкування та людських взаємин, який має філіали в багатьох країнах.
Хай ця коротка порада-презентація стане для Вас запрошенням у світ дружніх, добрих відносин, адже Дейл Карнегі жив за принципом того, що немає поганих людей. А є неприємні обставини, з якими можна боротися, і зовсім не варто через них псувати життя і настрій навколишнім людям.

Немає коментарів:

Дописати коментар