28 липня 2020 р.

Сили спецоперацій – рід військ за вимогою часу

Інформхвилинка
Як правило, обличчя цих бійців приховують балаклави, а імена та прізвища не відомі широкому загалу. Їхня військова майстерність відшліфована до автоматизму, а завдання, які вони виконують засекречені. Головне завдання цих бійців – завжди залишатись в тіні, бути не поміченими, адже вони очі та вуха інших військових підрозділів. Це військові із Сил спеціальних операцій  наймолодшої та найсучаснішої складової Збройних Сил України.
Створення з деяких частин і підрозділів окремих сил не є новим у світовій військовій практиці. Цим шляхом уже пройшли США, Німеччина, Великобританія, Туреччина, Канада, Австралія тощо.
Сили спеціальних операцій (ССО) – це окремий рід військ Збройних сил України, який виконує надскладні завдання. ССО складаються зі спеціальних підрозділів, укомплектованих військовими фахівцями високого класу, які мають спеціальну підготовку у сфері розвідки, прямих акцій та військової підтримки виконання складних, небезпечних, інколи політично чутливих завдань.
На емблемі ССО зображений крокуючий срібний вовк. Гасло Святослава Хороброго «Іду на ви» стало бойовим гаслом еліти українського війська.
Історія створення Сил спеціальних операцій ЗСУ починається з 2007 року, з директиви міністра оборони України – сформувати спочатку Управління Сил спеціальних операцій як структурний підрозділ Генерального штабу. Але окупація Криму російськими військами та вторгнення на Донбас пришвидшило процес формування ССО і виокремлення їх у окремий рід військ. Події на Сході України стали певним моментом істини, коли оборона власного суверенітету, території та життя громадян вийшла на перший план у виконанні державних функцій. Тож рішення керівництва країни щодо формування нового роду військ є цілком вчасним і життєво необхідним.
26 липня 2016 року підписано Указ «Про День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України». Враховуючи важливу роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави та героїзм особового складу, виявлений під час проведення антитерористичної операції на Сході України, прийнято рішення встановити в Україні День Сил спеціальних операцій ЗСУ, який відзначатиметься щорічно 29 липня.
На російсько-українській війні спецпризначенці з першого її дня, в зоні бойових дій перебувають весь час. «Виконували, виконуємо, будемо виконувати завдання в зоні проведення АТО/ООС», – кажуть вони.
Підрозділ ССО першим серед інших видів, родів військ (сил) ЗСУ досягнув оперативної сумісності з НАТО та отримав відповідний сертифікат. Вже у 2020 році український підрозділ приєднається до операцій Сил швидкого реагування Північноатлантичного альянсу.
ССО — це підрозділ аналогів якому не було в історії сучасної України. Спецпризначинців навчають бути розвідником, брати участь у рейдах у тил ворога, підпільній роботі за лінією фронту і створення агентурної мережі, пошуку і евакуації полонених або заручників, антитерористичної діяльності та наданню медичної допомоги.
Від інших новий підрозділ відрізняється не лише високими вимогами щодо добору кандидатів на службу — відбір у ССО проходять лише 10% кандидатів, але й підготовкою особового складу.
Під час відбіркового етапу курсу (селекції) упродовж трьох тижнів курсанти живуть в наметах на полігоні без будь-якого зв’язку із зовнішнім світом, заборонені навіть смс рідним.
Пересуватись по табору дозволено лише перебіжками. Якщо хтось порушить це правило, його чекає покарання. Щоденні фізичні навантаження витримують не всі — чимало кандидатів здаються, інші не проходять психологічного відбору.
На тих, хто успішно пройшов відбір, чекає навчання під час якого кожен військовослужбовець повинен освоїти одну з п'яти спеціалізацій: командира, інженера, фахівця з озброєння, медика або зв'язківця.
Усі ці спеціалізації є взаємозамінними — тобто знаннями з основ медицини або мінування володітимуть спецпризначенці одночасно.
Раніше посилену підготовку з англійської мови проходили виключно офіцери ССО. Нині сертифікати СМР (стандартизованого мовленого рівню) мають також військовослужбовці рядового і сержантського складу.
Отже, в нові спецпідрозділи потрапляють високомотивовані, стресостійкі,  фізично витривалі та досвідчені військові.
Але щоб поповнити лави Сил спеціальних операцій, як кажуть в ССО, навіть цього недостатньо. Важливим для спецпризначенця, як розповідають досвідчені офіцери ССО, є «відчуття ліктя», коли впевнений у товаришах праворуч і ліворуч, відповідність внутрішньому клімату підрозділу – бо група може просто не сприйняти, попри всі  особисті переваги бійця.
Професійний день спецпризначенці ССО відзначають, але не святкують. Саме 29 липня 5 років тому під селом Латишевим на Донеччині група спецпризначенців потрапила у засідку. Загинули 10 військовослужбовців 3-го полку спецназу.

Немає коментарів:

Дописати коментар