25 листопада 2021 р.

Стефан Цвейг розпочинав літературну творчість з поетичних збірок

Стефан Цвейг (1881 – 1942) – австрійський письменник, драматург, журналіст, літературний критик. До 140-річчя письменника, яке відзначається 28 листопада, працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують цікаві факти про його життя та творчість.

Стефан Цвейг здобув світову популярність насамперед як автор новел та художніх біографій. Але, виявляється, він спершу писав вірші під час навчання у Віденському університеті, де вивчав філософію, а після закінчення отримав докторський ступінь.

Молодий поет наважився надіслати свою першу поетичну збірку «Срібні струни», видану власним коштом, своєму кумиру великому поетові Рільке. Той поставився до збірки дуже прихильно – у відповідь він надіслав Цвейгу свою нову книгу. Після цього між Рільке і Цвейгом почалося листування, яке переросло в міцну дружбу. Втім, не лише Рільке подобалися вірші Цвейга. Навіть німецький композитор Ріхард Штраус попросив дозволу покласти на музику шість віршів із другої збірки «Срібні струни», також виданої на гроші самого автора.

Після закінчення навчання Цвейг вирушив подорожувати. За 8 років мандрівок він об’їздив майже всю Європу, побував в Індії, США, Кубі, Панамі, жив у Швейцарії, потім влаштувався в Австрії. Він був спадкоємцем багатих батьків, міг жити навіть не працюючи, але його завжди вабила література. Довгий час він шукав свій голос, свою манеру в літературі та став найкращим австрійським літератором нарівні з Кафкою.

У роки Першої світової війни Стефан Цвейг працював службовцем архіву Міністерства оборони. Вільний доступ до військових документів та вплив французького письменника і громадського діяча Ромена Роллана зробили його переконаним пацифістом. Він написав чимало статей, п'єс та новел антивоєнної тематики, але головними його роботами в цей період стали есе про відомих особистостей, серед яких Роллан, Пруст, Манн та інші.

Багато хто з літературних критиків порівнює його новели зі сценарієм для роману. Всі його романи справді виявлялися не надто вдалими, зате в малій формі він був незрівнянний.

В основі його новел незмінно лежать подорожі: небезпечні, захоплюючі, стомлюючі. На думку письменника, доленосні події можуть статися з людиною в найнесподіваніший момент і зайняти лише кілька хвилин.

Новели Стефана Цвейга «Амок», «Збентеження почуттів», «Мендель-букініст», «Шахова новела» захоплюють читача, але найвідомішою була і залишається новела «Лист незнайомки», яка уже 4 рази екранізувалась.

Цікаво, що в новелі письменник використав цитати з листів своєї першої коханої дружини Фредеріки, з якою прожив 18 років. Але стосунки між Стефаном та Фредерікою розвивалися зовсім інакше, ніж у героїні новели. Спочатку Цвейг та Фредеріка переписувалися. Причому у своєму листуванні Цвейг досить відверто розповідав про те, як він крутить черговий курортний роман. А Фредеріка була настільки розумна, що замість образ і ревнощів навіть давала Цвейгу поради щодо спокуси чергової красуні! З чого письменник зробив висновок, що саме така жінка може стати його дружиною, стане вірним помічником та добрим другом.

Немає коментарів:

Дописати коментар