13 лютого 2023 р.

Герою детективних романів Жоржа Сіменона комісару Мегре споруджено пам’ятник

Жорж Сіменон – франкомовний письменник бельгійського походження, один з найвідоміших представників детективного жанру в літературі.

Жорж Сіменон ніколи не думав про те, щоб серйозно пов'язати своє життя з літературною діяльністю, він вибрав для себе журналістику. У Парижі Сіменон працював у різних газетних видавництвах, де писав невеликі огляди і статті. В цей час Жорж сильно захопився літературою. Він багато читав і одного разу Сіменон прийшов до думки, що міг би і сам написати роман, який був би не гірше тих, що він читає. Саме це рішення підштовхнуло Жоржа до написання власних романів, першим з яких став «Роман друкарки». А за все своє довге творче життя Жорж Сіменон написав близько 300 романів, які перекладені на 55 мов, а їх наклад перевищує 600 мільйонів. Жорж Сіменон – член двох академій, почесний член декількох університетів, лауреат десятків міжнародних премій.

Свої книги Сіменон писав з величезною швидкістю, біографи підрахували, що в день письменник був здатний «видати» до 80 машинописних сторінок. Але романи Жоржа Сіменона – це не тільки детективні твори, головними його творіннями вважаються, так звані психологічно важкі романи, такі як «Потяг», «Бруд на Снігу», «Поїзд з Венеції», «Президент». У них з унікальною жорсткістю проявляється вся складність навколишнього світу, людських взаємин, і соціальна психологія життя. За підрахунками літературознавців в його творах діє більше ніж 4 тисячі героїв, представників трьох поколінь, які могли би населити невелике містечко.

Але все-таки Сіменон найбільш популярний своєю серією детективних прозових творів про поліцейського комісара Мегре. Цьому легендарному комісару кримінальної поліції присвячено 103 твори (75 романів та 26 повістей). Перший роман Сіменона за участю цього героя написаний в 1929 році всього за шість днів і підписаний його справжнім ім’ям, адже відомо 10 псевдонімів письменника.

Вдало знайдений Сіменоном характер виявився тим стрижнем, навколо якого могли групуватися найрізноманітніші кримінальні події. Чарівність персонажа іноді була здатна витягнути не найвдалішу фабулу, змусити читачів забути натяжки і прорахунки. Як і годиться Великому Сищику, він уміє розплутувати геть безнадійні справи. 

Образ Мегре настільки був до вподоби читачам, що ще за життя письменника у місті Делфзейл, де він придумав свого героя, спорудили бронзовий пам'ятник комісару Меґре. На церемонії відкриття бурґомістр вручив Сіменону свідоцтво про народження, у якому вказано: «Жуль Меґре, місце народження – Делфзейл, дата народження – 1929 рік, батько – Жорж Сіменон, мати – не відома…».

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 до 120-річчя з дня народження письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар