20 лютого 2023 р.

За праведні діяння їх в Небесну Сотню нарекли

Небесна сотня. Прапор. Чорна стрічка.

І сльози, бо ви, словом вже не з нами.

Але в думках ви поруч, і не згасне свічка,

І линуть буде «Слава Україні!» над ланами.

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість осіб – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, обстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

Герої Небесної Сотні зробили свій вибір – виборювати свободу та гідність, віддавши за це життя. Вони загинули за те, щоб Україна розвивалася як вільна демократична держава.

Смерть Героїв Небесної Сотні змінила суспільну свідомість українців, актуалізувавши значущість таких понять, як право на самовизначення, гідність, свобода, суверенність держави, демократія, європейський вибір.

Пам’ять про подвиг Небесної Сотні вшановується під гаслом «Вдячні за свободу!»

Це – день жалоби, оскільки його пов’язано із загибеллю громадян під час Революції Гідності та на початку російської агресії на сході України, але водночас він закликає вшановувати не смерть, а боротьбу за гідне та вільне життя, жертовність і відвагу. Чітка громадянська позиція та готовність обстоювати її до кінця – це ті якості, які мали Герої Небесної Сотні та які гідні наслідування.

З нагоди Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні в читальному залі бібліотеки розгорнуто книжкову виставку-реквієм «За праведні діяння їх в Небесну Сотню нарекли», на якій представлено літературу, що висвітлює події Революції Гідності, розповідає про мужність і героїзм її учасників.

Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі. Але вони повинні жити в нашій пам’яті!

Немає коментарів:

Дописати коментар