7 лютого 2023 р.

Жуль Верн у своїх творах описав фантастичні винаходи, що через роки стали реальністю

8 лютого виповнюється 195 років з дня народження відомого французького письменника, засновника жанру наукової фантастики, географа, члена Паризького географічного товариства Жуля Верна. У своїх творах він розповідав про подорожі й пригоди, про розумних, сміливих та благородних людей. Він завжди вірив у силу людини, її розум, здатність змінити життя на Землі на краще за допомогою науки.

Захоплені сучасники називали Ж. Верна «всесвітнім мандрівником», «чарівником», «пророком», «провидцем», «винахідником без майстерні». Передбачення і творчий розум письменника-фантаста стали джерелом винаходів, які тепер є частиною нашого повсякденного життя. 

Жуль Верн придумав машини, що ширяють в небі, пірнають в глибини океану і доставляють людство на Місяць. Ось деякі із задумів французького белетриста, що стали реальністю через багато років.

Субмарина

У романі «Двадцять тисяч льє під водою» Верн познайомив світ з підводним човном «Наутилус» капітана Немо. У «Наутилусі» були присутні всі предмети розкоші і технології, які можна знайти на деяких яхтах сьогодні. Човен мав головну каюту і їдальню, навігаційні прилади і барометр. Дітище Верна могло здійснювати занурення на неймовірні глибини.

Вертоліт

Верн написав про велику кількість літаків, але в романі «Робур-завойовник» 1886 року він був особливо точний в одному своєму описі. За сюжетом, персонаж будує машину з пресованого картону, яка управлялася за допомогою високошвидкісних гвинтів, що піднімають літак в небеса. Варто відзначити, що в ті часи в науковому та інженерному співтоваристві вже існували ескізи прототипу вертольота. Правда, літаки ще не літали — політ братів Райт відбувся в 1903 році.

Голограма

Вперше ідея голограми з’явилася, ймовірно, у фільмі «Зоряні війни». Тим не менш, Жуль Верн думав про це до того, як Лея звернулася за допомогою до Обі-Вана Кінобі. У книзі Верна «Замок у Карпатах» примадонна Стілла існує у вигляді проектованого нерухомого образу. За сюжетом, жителі села живуть в страху перед таємничим замком, з якого чутні дивні голоси. Люди згодом дізнаються, що образи, що вони бачили, були просто оптичною плаваючою ілюзією, або голограмою, створеною дзеркалами, в поєднанні з записаними звуками.

Сонячне вітрило

Всім, хто прочитає книгу Жуля Верна «Із Землі на Місяць прямим шляхом за 97 годин 20 хвилин», сюжет нагадає сьогоднішні космічні подорожі. Крім ідей вишуканої космічної кухні і скафандрів, Верн описує день, коли людство буде використовувати кораблі, що рухаються завдяки світлу, щоб досліджувати простори космосу. Його опис дивно збігається з технологією, відомою як сонячні вітрила, на даний час вона розробляється для майбутніх місій астронавтів в далекому космосі.

У тій же книзі Жуль Верн розповідає про захоплення людства Місяцем, яке призводить, в кінцевому рахунку, до космічної подорожі. Автор уявляє собі світ, в якому люди будуть запускати себе через космічні кораблі на Місяць, як снаряди, подібно до того, як це відбувається зі зброєю і кулею.

Верн також згадував про приводнення космічних кораблів, космічні бази, двигуни легкого тиску і космічні скафандри задовго до їхньої появи.

Немає коментарів:

Дописати коментар