22 лютого 2023 р.

Неоціненний запас життєвих спостережень ліг в основу творів Ірвіна Шоу

27 лютого у єврейській сім'ї дрібного комерсанта народився Ірвін Шоу (1913 – 1984), який став відомим американським письменником, романістом, новелістом, драматургом.

Його романи незмінно ставали бестселерами, багато разів перевидавалися і екранізувалися, і увійшли в золотий фонд літератури ХХ століття. Він увійшов в історію світової літератури як автор книг, помічених справжнім гуманізмом, пронизаних реальним болем і переживанням за людину та належав до тих письменників, які ніколи не могли пожалітися на неувагу до себе і своєї творчості. Читацький успіх для нього – явище звичне: у якому б жанрі не працював – чи то роман, п'єса або коротке оповідання, – у нього майже завжди виходило майстерно і цікаво для найрізноманітніших читацьких груп. Творча лабораторія письменника представлена дванадцятьма романами, десятьма збірками оповідань і кількома десятками п'єс.

Він рано розпочав трудову діяльність та змінив чимало професій: працював на фабриці парфумів, в універсальному магазині, шкільній бібліотеці, вчителював, був водієм вантажівки і навіть гравцем професійної футбольної команди. Ці «університети» надали Шоу неоціненний запас життєвих спостережень.

Закінчивши у 1934 р. Бруклінський коледж зі званням бакалавра мистецтв, Шоу влаштувався радіожурналістом, пізніше недовгий час працював сценаристом у Голлівуді.

Ірвін Шоу досить рано знайшов літературну популярність, щоправда, спочатку як драматург, автор голосної антивоєнної п'єси, написаної під впливом громадянської війни в Іспанії, – «Передайте мертвих землі» (1936), а вже потім як автор розповідей і романів.

В роки Другої світової війни Ірвін служив в американській армії ворентофіцером, воював у Північній Африці і Європі, був свідком звільнення Парижа. Його військові враження лягли в основу роману «Молоді леви» (1948), на частку якого випав величезний успіх – він став бестселером і був до того ж високо оцінений критикою.

Щодо найбільшвідомих романів цього письменника, то можна виділити роман «Багатий, бідний», який наробив чимало шуму в літературній критиці багатьох країн світу. 

Цей твір – своєрідний пролог до нового, мабуть, самого плідного етапу в творчій біографії митця. Він став початком дилогії про родину Джордахів, продовженої через сім років романом «Злидар, злодій». Значення найкращих книжок романіста, створених ним наприкінці творчого шляху, визначалося тим, що письменник зумів побачити і розкрити риси, характерні для розуміння соціальних і моральних суперечностей сучасного американського життя.

Письменника непокоїть загроза деградації особистості, що переймається лише гонитвою за матеріальним успіхом. Відтак Шоу розкриває дві життєві позиції, дві філософії. Конформістська пов'язана з образом Рудольфа, який стає багатим; натомість бунтарство, незгоду з загальноприйнятими нормами уособлює Томас, якому судилися нестатки.

Шоу плідно працював і в царині новелістики, у 1979 р. він видав збірку «П'ять десятиліть», до якої увійшли його найкращі оповідання. У новелах Шоу, у його прагненні до лаконізму, підтексту помітний вплив Е. Хемінґвея, який був одним із його кумирів, особливо замолоду.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 до 110-річчя з дня народження письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар